Ai auzit probabil de "zgomotul alb" (white noise). Dar ce ştii despre zgomotul alb şi maro?
Publicitate
La fel cum în lume există culori diferite, în mod similar, există și zgomote de mai multe feluri. Știai de existența zgomotului alb? Dar de zgomotul roz sau de cel maro? Ei bine, află că fiecare în parte ne poate influenţa stareas psihică. Unele ne ajută să ne concentrăm şi să studiem, altele să ne ralaxăm şi să ne odihnim mai bine noaptea. Diferența dintre zgomotul alb, roz și maro este dată de intensitatea undelor sonore. Există și „zgomotul negru‟, care caracterizează liniștea completă dintr-o încăpere.
Zgomotul alb reprezintă o combinație de mai multe sunete, aflate la aceeași frecvență, pe care oamenii sunt capabili să le audă, în același timp. În această categorie, pot intra: sunetul aerului condiționat, sunetul radioului, sunetul mașinii de spălat rufe, dar și sunetul televizorului. Acest tip de zgomot maschează sunetele puternice și stimulează creierul. De asemenea, este indicat, în mod special, celor care se confruntă cu insomnii.
Sunetul alb linişteşte bebeluşii, potrivit Healthline. Este asemănător cu ceea ce se aude în pântecul mamei, în mediul intrauterin. Primul studiu cu privire la rolul zgomotului alb în liniștirea și adormirea copiilor a fost publicat în 1990. Deși numărul bebelușilor pe care s-au făcut testele a fost destul de mic (20 de nou-născuți între 2 și 7 zile), rezultatele au arătat că 80% dintre ei au adormit în mai puțîn de 5 minute după expunerea la surse de zgomot alb. Iar după numeroase alte studii realizate de atunci și până astăzi, concluzia specialiștilor este unanimă: majoritatea bebelușilor sunt ajutați, mai ales în primele săptămâni de viață, de zgomotul alb, dacă acesta este utilizat corespunzător. Un studiu publicat în 2018 aplică aceeași tehnică chiar în cadrul secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți, în încercarea de a înregistra sunetele emise de corpul uman în interiorul uterului. Scopul specialiștilor era de a crea pentru nou-născuții ce aveau nevoie de liniștire un mediu similar cu cel intrauterin.
Zgomotul roz este sunetul ambiental, de frecvență joasă, care stimulează memoria. Conform „WebMD‟, surse de zgomote roz, pot fi: sunetul ploii, sunetul valurilor, sunetul vântului printre frunzele copacilor din pădure sau bătăile inimii. Conform „Healthline‟, zgomotul roz relaxează creierul și inclusiv ne poate ajuta să ne odihnim mai bine, aspecte confirmate și de către studiile de specialitate.
Zgomotul maro, numit și zgomotul roșu sau zgomotul brownian, este caracterizat de frecvențele înalte, fiind mai profund decât zgomotul alb și cel roz. Surse de zgomot maro pot fi: sunetul puternic al cascadelor, sunetul puternic al vântului și sunetul puternic provocat de tunet. Există cercetări care susțin că zgomotul maro ne ajută să ne concentrăm, de aceea este recomandată ascultarea acestor sunete în timpul studiilor. Acesta este singurul tip de zgomot care nu și-a primit numele după o culoare, ci după Robert Brown, un botanist care a descoperit mișcarea „browniană‟, prin care particulele se mișcă aleatoriu?
Ca să profiţi de beneficiile acestoor zgomote, trebuie doar să îți instalezi în telefon aplicațiile care dețin astfel de înregistrări. De asemenea, pe Yotutube există numeroase videouri cu toate aceste tipuri de zgomote.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu