"Carantină", "autoizolare", doi termeni pe care îi auzim frecvent în ultima perioadă, când vine vorba despre măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului. Iată care este diferența și ce trebuie să știi.
Care este diferenţa între carantină şi autoizolarea la domiciliu. Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19), explică Grupul de Comunicare Strategică. Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică.
Vezi și: Coronavirus. Cum ajung alimentele la persoanele aflate în autoizolare
Care este diferenţa între carantină şi autoizolarea la domiciliu. Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19) sau sunt membri de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situaţiile de mai sus.
Care este diferenţa între carantină şi autoizolarea la domiciliu. Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu