Care este diferenţa între gripa de tip A şi gripa de tip B

Fotografie de la Edward Jenner: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/om-nesanatos-bolnav-gripa-4031634/
Fotografie de la Edward Jenner: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/om-nesanatos-bolnav-gripa-4031634/

Dr. Mihai Craiu a explicat care este principala diferenţă între gripa de tip A şi cea de tip B. A doua este prezentă în multe ţări europene. 

“În principiu, gripa A este în general responsivă la medicațiile antivirale, în special la inhibitorii de neuraminidază. Toată lumea a auzit de faimosul oseltamivir, care este foarte folosit în acest moment, pentru că el reprezintă singura soluție curativă, deci ar putea scurta durata de evoluție a bolii și perioada simptomatică.

Virusurile gripale de tip B sunt, în prezent, mai puțin frecvente, ele apărând de obicei spre sfârșitul sezonului gripal. Din păcate, sunt încă prezente și ele răspund puțin mai puțin eficient la terapia antivirală.În acest moment, în circulație sunt ambele tipuri de virusuri în România și în întreaga Uniune Europeană. Ceea ce le face particulare este faptul că, uneori, gripa B poate determina manifestări mai zgomotoase în afara tractului respirator.

De exemplu, am avut copii care nu mai puteau să meargă, având o afectare musculară atât de importantă încât se numește miozită. Aceștia au rămas în spital câteva zile până când și-au recăpătat forța musculară. Este destul de emoționant pentru un părinte să vadă un copil cu febră care nu mai poate să meargă”, a declarat dr. Mihai Craiu pentru Digi24. 

În ultima săptămână, peste 4100 de cazuri au fost înregistrate, aproape dublu faţă de săptămâna precedentă. Patru decese au fost provocate de complicaţii ale gripei. Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, Cluj şi Braşov. 

Oficialii din domeniul sănătăţii avertizează că numărul cazurilor ar putea creşte odată cu revenirea copiilor la şcoală şi recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenţie. 

În acest sezon de iarnă, în România au fost administrate deja 1,1 milioane de doze de vaccin anti-gripal, iar medicii spun că încă mai e timp şi pentru ceilalţi să se protejeze. Pentru copiii între 2 şi 18 ani, un vaccin sub formă de spray nazal este varianta care evită injecţiile, iar imunitatea se dezvoltă în aproximativ 2 săptămâni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel