Conform HG 1225/2011 salariul minim brut pe ţară, garantat în plată devine 700 de lei. Cuantumul sporului de pericol pentru cei care lucrează în condiţii speciale de muncă –subteran, este legat de acest salariu minim brut pe economie şi astfel , de la 1 ianuarie 2012, ar trebui să crească de la 600 de lei (cuantumul salariului minim brut în 2010) la 700 de lei. Noile grile de salarizare din actul adiţional la contractul colectiv de muncă, prevăd şi o indexare a salariior minerilor, cumulat, această indexare cu sporul de pericol înseamnă o creştere de circa 10% ( în medie) a salariilor din minerit.
Sporul de pericol se acordă doar celor care are au 100% subetran. În acest moment puţin peste 50% dintre angajţii minelor din Valea Jiului îndeplinesc această condiţie. Activitatea de exploatare minieră este împărţită între activitatea de exploatare propriu-zisă şi activitatea de prelucrare a cărbunelui. Acestora li se mai alătură şi personalul din administraţie, care nu primeşte sporul de pericol.
Salariul unui miner obişnuit se cifrează în jurul sumei de 1500 de lei. Acest salariu variază însă de la o lună la alta în funcţie de randamentul producţiei în luna anterioară. Miza negocierilor dintre mineri şi Ungureanu este o creştere prevăzută în contractul colevtiv de muncă cu 10% din acest salariu.
Citeşte şi:
De ce nu pleacă minerii la Bucureşti. Planul Puterii pentru a-i bloca în Valea Jiului
Premierul Ungureanu se întâlneşte cu reprezentanţii minerilor la Palatul Victoria
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu