Care este motivul pentru care Rusia a cerut ca plata gazelor să fie făcută în ruble?

Vladimir Putin, Președintele Rusiei
Vladimir Putin, Președintele Rusiei

Vladimir Putin a ordonat ca livrările de gaze către țările occidentale să fie plătite în ruble și nu în dolari conform contractelor. Cu ce ​​scop?

Pe 23 martie, Vladimir Putin a ordonat ca țările considerate „ostile” Rusiei să plătească pentru aprovizionarea cu gaze exclusiv în ruble și nu în ​​dolari conform contractelor existente. Putin a cerut, de asemenea, Băncii Centrale Ruse să dezvolte un nou proces în termen de 7 zile pentru a permite efectuarea acestor tranzacții.

De ce a cerut Putin ruble în loc de dolari?

Primul și cel mai important motiv este stoparea devalorizării monedei rusești față de dolar și euro, declanșată de agresiunea rusă în Ucraina și de sancțiunile decise de țările occidentale. Dacă pe 24 februarie, ziua invaziei, 1 euro valora 75 de ruble, pe 7 martie, 1 euro valora 148 de ruble.

 Decizia lui Putin a dus la o apreciere a rublei în câteva ore, care în după-amiaza zilei de 23 martie s-a situat la 108 față de 1 euro și 98 față de 1 dolar (față de 139 la cât era în 7 martie).

Dacă sunt multe țări care cumpără ruble, valoarea rublei crește. Pentru a plăti în ruble, de fapt, țările străine trebuie să le cumpere. Forțarea țărilor occidentale să plătească pentru livrările de gaze în ruble permite, prin urmare, Kremlinului să își susțină propria monedă. Prin urmare, Putin impune sprijin pentru moneda rusă acelorași țări care au doborât-o prin sancțiuni.

Această mișcare îi permite Rusiei să mențină prețul gazului ridicat și să mențină controlul. Gazul mai scump înseamnă profituri mai mari și deci mai multe resurse pentru a suporta costurile foarte mari ale operațiunii militare din Ucraina din punct de vedere economic. 

Din primele relatări se pare că Putin și-a reușit intenția: în ziua de 23 martie, la câteva ore după anunț, prețul gazului s-a încheiat cu o creștere de 27% față de ziua precedentă. 

O altă întrebare este dacă va putea Rusia să modifice clauzele contractului existent?

Așa cum era de așteptat, decizia lui Putin nu a fost apreciată de țările occidentale, care au activat deja grupuri de lucru juridice pentru a înțelege în ce măsură cererea Moscovei ar trebui considerată obligatorie. 

Contractele de aprovizionare sunt de fapt denominate în dolari sau euro și conform experților, forțarea plății în ruble ar reprezenta o modificare a clauzelor, precum și o modalitate de eludare a sancțiunilor.

Europa importă aproximativ 40% din necesarul de gaze din Rusia, iar în 2021 26% din aceste livrări au trecut prin Ucraina, un coridor privilegiat de gaze din Siberia către UE, potrivit publicației Focus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel