Care este ”planul B” al Uniunii Europene pentru a evita votul de veto al Ungariei legat de banii pentru Ucraina

FOTO: Freepik @pressfoto
FOTO: Freepik @pressfoto

Cum vrea UE să evite votul de veto al Ungariei pentru a putea ajuta financiar Ucraina, țară aflată în război din februarie 2022.

Uniunea Europeană a anunțat că are un plan secundar prin care poate să evite votul de veto pe care l-ar putea da Ungaria în privința acordării de ajutoare Ucrainei, în valoare de peste 50 de miliarde de euro, o sumă importantă pentru țara care se află în război cu Rusia de peste 20 de luni, relatează Reuters.

Astfel, Executivul blocului a propus extinderea sprijinului bugetar pentru a ajuta Ucraina să plătească salariile și să facă față altor cheltuieli în timp ce conflictul se macină, iar cele 27 de state membre ale UE urmează să să voteze asupra acestui pachet de măsuri în cadrul summitului din 14-15 decembrie de la Bruxelles.

Însă unii se tem că ajutorul ar putea fi blocat de premierul ungar maghiar Viktor Orban, care și-a promovat legăturile cu Moscova și mai mult decât atât, s-a mai opus unui sprijin similar în trecut. Trebuie menționat că astfel de plăți din partea bugetul comun al UE au nevoie de sprijinul unanim al tuturor statelor membre.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că orice ajutor financiar acordat Ucrainei ar trebui să fie separat de bugetul UE.

El a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie pentru Ucraina și că toate deciziile financiare ar trebui să decurgă din aceasta.

Astfel, în cazul în care Budapesta își va exercita dreptul de veto, doi oficiali UE au declarat că blocul comunitar are o modalitate de a ”ocoli” acest lucru, solicitând fiecăruia dintre celelalte state membre guvernele UE să stabilească propriul pachet de ajutor pentru Kiev. Toate împreună, pactele bilaterale ar ajunge la atât de mult.

”Ungaria riscă să-și depășească norocul. Am prefera să avem ei la bord, dar vine un moment în care oamenii se satură de faptul că Budapesta îi ține pe toți ostatici. Soluția de avarie este obositoare, dar o avem dacă este nevoie”, a declarat un oficial UE.

Un al doilea oficial UE, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, a fost de acord.

”Problema banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul, Kievul va primi sprijin din partea UE”, a oficial a declarat oficialul.

Zeci de miliarde în joc

Anul trecut, Ungaria a s-a opus unei propuneri similare de a acorda 18 miliarde de euro în asistență financiară pentru Ucraina în 2023.

Iar după luni de dispute, Budapesta a acceptat în cele din urmă pachet după ce a obținut ceea ce a spus că au fost concesii din partea blocului în ceea ce privește ajutorul acordat Ungariei și auzind că UE va folosi un o soluție similară pentru a-l face să treacă oricum.

Întrebat dacă UE ar urma din nou această cale, dacă va fi nevoie, comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a spus că se poate evita situația din trecut.

”Anul trecut, am discutat într-adevăr despre planul B... Dar noi am reușit să evităm acest scenariu anul trecut. Sper că va fi, de asemenea capabili să evităm acest scenariu anul acesta”, a spus Dombrovskis.

Viktor Orban, aflat la conducerea Ungariei de peste 10 ani, a fost de-a lungul vremii împotriva mai multor teme de interes la nivel european, între care inclusiv standardele democratice, politica externă, migrația și drepturile LGBT.

Cu toate acestea, în conformitate cu normele UE, strategia de ocolire a Ungariei nu poate fi aplicată în cazul unei decizii care urmează să fie luată în decembrie cu privire la începerea negocierilor de aderare la UE cu Kievul, un premiu râvnit pentru Ucraina în lupta cu Rusia.

Această decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai UE, ceea ce este departe de a fi sigur, având în vedere poziția lui Orban cu privire la război. Vorbind separat vineri, Orban a declarat că a fost se opune la lansarea discuțiilor de aderare cu Kievul.

Orban a mai spus că nu există nicio legătură între această chestiune și disputele sale cu privire la miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, suspendate din cauza îngrijorărilor legate de democrație.

Oficialii UE au afirmat lucra trecută, pentru Reuters, că analizează să deblocheze cel puțin o parte dintre acești bani, în timp ce UE încearcă să obțină votul de la Budapesta pentru Ucraina. Oficialii au insistat totuși că Ungaria va trebui să îndeplinească în continuare condițiile necesare.

Citește și: Secretarul general al NATO: Ajutorul lui Erdogan pentru Hamas nu creează probleme pentru alianța militară nord-atlantică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel