Sunt copiii cei mai vulnerabili în online? Avem organe de ordine specializate care veghează la siguranța minorilor pe Internet?
Comisarul-șef Sorin Stănică, din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității – IGPR, a fost invitatul Laurei Duță la "Culisele Justiției" unde a vorbit despre pericolele de pe Internet și cum se implică Poliția Română în prevenirea infracțiunilor de tip cibernetic, astfel că minorii din familiile noastre să fie în siguranță și să nu cadă pradă atacatorilor din online.
"În mod evident, copiii pot fi afectați pentru că, practic, fiecare e conectat la Internet. Noi, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității (IGPR) din Poliția Română avem două componente: cercetare științifică și prevenire. Partea de cercetare științifică care nu trebuie confundată cu cercetarea penală. Noi, aici, facem studii, analize astfel încât să încercăm să identificăm elemente care să ne direcționeze cât mai eficient activitatea de prevenire - cea de-a doua componentă. Avem nevoie să înțelegem cât mai bine cum se manifestă un fenomen de infracționalitate, care sunt cauzele care generează, care sunt condițiile care influențează și, mai ales, cum putem noi să intervenim mai eficient încât acesta să nu se mai întâmple sau să fie diminuat.
În ce privește componenta de prevenire, avem programe, proiecte, campanii și activități punctuale pe diferite teme ca infracționalitatea informatică, dar nu neglijăm violența domestică, prevenirea victimizării copilului etc. Copilul trebuie să fie un element central pentru că este viitorul adult. Iar un copil care este cât mai mult ferit de influență negativă sau abuz va fi un adult care se va dezvolta normal.
Avem polițiști sociologi cu studii de sociologie, drept și chiar psihologie. Sunt specialiști care, pornind de la cazurile sesizate Poliției Române, fac și sondare. De exemplu, în urmă cu doi ani, am realizat un studiu despre siguranța copiilor în mediul online. Poliția Română a implementat un proiect cu finanțare din fonduri europene nerambursabile în care au fost aplicate metode sociologice, interviuri cu cadre didacte dar și cu copii pentru a identifica principalele vulnerabilități dar și principalele obiceiuri ale copiilor în utilizarea internetului.
A rezultat faptul că peste 95% dintre copiii cu vârste școlare utilizează zilnic internetul, peste 3 sferturi dintre ei de pe dispozitive personale. Tot studiul respectiv relevă faptul că, deși majoritatea copiilor încep să utilizeze Internetul la 9-10 ani, sunt foarte mulți copii care stau pe internet de la vârstă preșcolară, deja 5-6 ani, iar tendința este de scădere a vârstei.
Noi nu recomandăm să rupem copiii de Internet, nici nu este posibil și nici nu e normal pentru dezvoltarea lor! Principalele lor preocupări sunt socializare, elemente de divertisment și informare pentru teme, referate etc. Este un lucru bun, dar copiii trebuie să învețe să discearnă, și trebuie să învețe de mic, nu orice informație de pe Internet este și validă" avertizează comisarul-șef Sorin Stănică.
Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost creat la 1 iunie 1998 şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, având, totodată, şi structuri corespondente în teritoriu, la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie. Institutul are rang de direcţie în cadrul Poliţiei Române, personalul încadrat având pregătire profesională în diverse domenii, cum ar fi: juridic, sociologie, psihologie. ICPC coordonează, monitorizează, şi controlează întreaga activitate de prevenire a criminalităţii desfăşurată de Poliţia Română, la nivel central şi teritorial.
Interviul complet, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu