Care este saturația de oxigen normală la adulți? Simptomele unui nivel de oxigen scăzut în sânge

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Întrebarea „care este saturația de oxigen normală la adulți” a fost pe buzele multora în timpul pandemiei de Covid-19. Valoarea acesteia trebuie să se afle între 95 la sută și 100 la sută. În cazul în care scade, trebuie să vă prezentați de urgență la medicul specialist. Pentru măsurarea nivelului de oxigen în sânge puteți utiliza un pulsoximetru sau o brățară fitness.

 

Printre simptomele frecvente ale afecțiunii se numără învineținerea extremităților, amețeală, senzația de sufocare, tuse continuă, agitație și bătăi rapide ale inimii.De asemenea, amețeala poate fi prezentă și în cazul vâjâitului în ureche.

Care este saturația de oxigen normală la adulți?

Saturația de oxigen în sânge este un factor foarte important pentru sănătatea organismului. Un nivel scăzut, poate duce la diferite complicații și la o intervenție medicală sau chiar purtarea unei măști de oxigen. La adulți, un nivel optim de oxigen în sânge este de peste 95 la sută. Cu cât se apropie mai mult de 100 la sută, cu atât este mai bine pentru sănătatea organismului. În cazul în care scade sub această valoare, pacientul trebuie monitorizat de către un medic. Dacă aveți o valoare de sub 90 la sută, trebuie să vă prezentați de urgență la un consult de specialitate. Măsurarea nivelului de oxigen din sânge se realizează cu ajutorul unu pulsoximetru sau prin gazometrie arterială. Pulsoximetru este un aparat ce poate fi atașat de deget sau de o altă zonă a corpului unde fluxul sanguin poate fi detectat mai ușor. 

Această metodă este nedureroasă, non-invazivă și utilizează raze de lumină pentru a putea estima saturația de oxigen. Dispozitivul mai poate fi atașat de lobul urechii sau la încheietura mâinii. Totodată, un pulsoximetru nu oferă informații concrete în cazul persoanelor fumătoare. Fumatul cauzează depuneri de monoxid de carbon în sânge, fapt pentru care aparatul nu identifică diferența dintre acest tip de gaz și oxigen. Gazometria presupune măsurarea oxigenului și a dioxidului de carbon din sângele arterial. Acesta se prelevează dintr-o arteră superficială, precum cea radială de la încheietura mâinii. De asemenea, saturația de oxigen mai poate fi detectată și cu ajutorul unei brățări fitness.

Simptomele unui nivel de oxigen scăzut în sânge

 

Persoanele ce se confruntă cu o saturație de oxigen scăzută, pot trece cu greu peste simptome. Printre cele mai frecvente se numără învinețirea limbii, a buzelor și a extremităților. Acestea sunt primele semne ce îți indică faptul că nivelul de oxigen este scăzut. Mai mult de atât, se pot observa după o simplă privire în oglindă. Un alt simptom ce poate ridica un semnal de alarmă este faptul că respirația este scurtă și aveți senzația de sufocare. 

Totodată, durerile de cap puternice și amețelile sunt frecvent întâlnite la persoanele ce se confruntă cu o saturație scăzută. Somnolența, tulburările de vedere și pierderea conștiinței sunt alte simptome pe care trebuie să le luați în calcul. De asemenea, saturația scăzută în sânge poate fi un simptom pentru anumite afecțiuni precum apnee în somn, anemie severă, altitudine crescută, astm, boli de inimă sau pneumonie.

În cazul în care v-ați pus întrebarea „care este saturația de oxigen normală la adulți”, trebuie să știți faptul că valoarea acesteia trebuie să se afle între 95 la sută și 100 la sută, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel