Noul Cod Fiscal conține o schimbare, care rezolvă o problemă majoră.
În acest moment Fiscul blochează conturile fără să atenţioneze debitorii, scrie capital.ro.
Poprirea conturilor bancare ar trebui să se facă în același timp cu trimiterea somaţiei către debitor. Însă sunt cazuri în care somaţia nu ajunge niciodată la destinatar. Aberaţia este posibilă pentru că legea, respectiv Codul de procedură fiscală, nu dă un termen pentru comunicarea adresei de înființare a popririi către debitor, ci doar face referire generică la comunicarea actului administrativ fiscal.
VEZI ȘI: Schimbări în Codul fiscal. TVA la încasare, opțional
Cu alte cuvinte, băncile primesc o înştiinţare de poprire asupra tuturor conturilor şi a tuturor sumelor debitorului pe care sunt obligate să le pună în aplicare. Din acest punct, nu mai există nicio reglementare referitoare la relaţia cu debitorul. Prin urmare, dacă datoria este mai mică decât suma din conturi sau inexistentă - pentru că Fiscul mai face şi erori - firma sau persoana vizată încep o luptă istovitoare pentru recuperarea banilor blocaţi degeaba.
Autoritățile promit că această problemă se va rezolva odată cu noul Cod Fiscal.
Potrivit OUG 8/2014, publicată vineri în Monitorul Oficial, poprirea nu se va mai putea face decât după 30 de zile de la emiterea somaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu