Care este secretul construcțiilor antiseismice

Nordul statului Chile s-a cutremurat marțea trecută. 

Cu toate acestea, pagubele materiale au fost extrem de mici. Experții de la BBC Mundo lămuresc secretele construcțiilor antiseism: beton armat, capacitate de disipare a energiei și studiul solului.

În țara cu cele mai multe seisme din lume, foarte rar o clădire se prăbușește. În urma cutremurului care a avut loc marți, de 8,2 grade pe scara Richter, au murit șase persoane și nicio clădire nu s-a prăbușit. Și în urma cutremurului puternic care a avut loc în 2010, au murit 500 de oameni, dar nu din cauza prăbușirii vreunei clădiri, ci din cauza tsunamiului care a urmat.

Cum se poate acest lucru?

Normele de construcție sunt fundamentale. Se ține cont și de calitatea materialelor și se fac multe studii pentru a se putea exclude orice pericol. Experții sunt de acord asupra unui singur lucru: clădirile trebuie să fie construite din beton armat și oțel – suficient de flexibil și rezistent – astfel încât să permită construcției să se balanseze, dar să nu se prăbușească. Cercetătorii mai spun că după fiecare cutremur puternic își revizuiesc normele seismice pentru a consolida clădirile și pentru a evita o tragedie.

Experții sunt convinși că blocurile din Chile pot rezista oricărui cutremur, cu condiția să nu fie mai mare de 9 grade pe scara Richter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel