Medicul endocrinolog Corina Neamțu, de la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS TV şi DC MEDICAL despre terapia de substituție hormonală pentru femeile aflate la menopauză.
Medicul endocrinolog Corina Neamțu, de la Spitalul Clinic SANADOR, susține că tot mai multe paciente aflate la menopauză aleg terapia de substituție hormonală. Ea a explicat că această terapie are o mulțime de beneficii, dar nu este indicată persoanelor care au boli cardiovasculare. Terapia de substituție hormonală reduce frecvența și intensitatea bufeurilor de căldură sau alte simptome vasomotorii apărute la menopauză. Totodată, medicul a explicat că riscul de cancer de sân după acest tratament nu este atât de mare.
"Acum 20 de ani a fost un studiu în America care a avut multe critici, inclusiv acela că vârsta medie a fost de 63 de ani, deci ei au inițiat tratament de substituție după peste 10 ani de la intrarea în menopauză, ceea ce acum nu se mai poate. Deci undeva maxim 10 ani, dar în general mai mult de 6 ani de la intrarea în menopauză ne cam ferim să reinițiem și atunci au văzut că nu atât cancerul de sân a crescut în incidență, este o creștere modestă a incidenței cancerului de sân la pacientele cu substituție, foarte modestă. În general, avem o incidență de 12%, adică una din 8 femei face cancer de sân în viață. Este foarte mult. Dacă 12%, adică 120 de femei din 1.000 fac oricum, în grupul cu substituție fac 123 din 1.000. Nu e mult. În schimb, partea cu tromboza este serioasă și de aceea se preferă de foarte multe ori administrarea de substitut transdermic pentru că evită primul pasaj hepatic prin stomac și circulația o dă în ficat și merge o singură dată în ficat și atunci lucrurile din punct de vedere al procesului protombotic sunt mai bine gestionate.", a declarat Corina Neamțu în interviurile DC NEWS TV şi DC MEDICAL.
Corina Neamțu spune că această terapie a revenit la modă în ultimul timp și că are multiple beneficii și pentru frumusețe.
"Au revenit la modă. În Franța de exemplu nu au ieșit niciodată din modă pentru că franțuzoaicele au vrut să se mențină tinere, să aibă pielea frumoasă, părul frumos. Toate lucrurile acestea suferă. Beneficiile estetice, bine, după o vrâstă, chiar și cu substituție, beneficiul estetic tot al chirurgului estetician este, dar pielea și părul suferă o degradare a calității după pierderea hormonilor estrogeni din economia organismului. Deci părul devine mai rar, mai subțire. Aceste tratamente de substituție readuc vigoarea. și a pielii, și a părului. Le recomand. De obicei femeile vin pentru că vor să facă ceva să își îmbunătățească calitatea vieții, iar eu le explic și acest lucru.", a mai spus medicul Corina Neamțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News