Comisia Europeană a publicat raportul anual privind starea spaţiului Schengen.
Conform raportului anual privind situația spațiului Schengen, publicat marți de Comisia Europeană, în 2023 peste jumătate de miliard de călători au vizitat acest spațiu, atingând 92% din nivelurile înregistrate în 2019, înainte de pandemie.
Raportul din 2024 referitor la situația spațiului Schengen detaliază progresele, provocările și schimbările înregistrate în perioada recentă, cuprinsă între 2023 și 2024.
Conform raportului, în 2023, spațiul Schengen a păstrat stabilitatea și rămâne cea mai vizitată destinație din lume. Turismul contribuie cu 10% la PIB-ul Uniunii Europene și generează locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.
Raportul prezintă faptul că normele Schengen sunt bine aplicate. Totuși, sunt anumite probleme în implementare. Sunt necesare eforturi pentru aplicarea măsurilor noi, inclusiv a cooperării poliţieneşti. Acest lucru va elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne. De asemenea, trebuie lucrat un cadru de guvernanţă Schengen, iar acest lucru se face în strânsă cooperare cu agenţiile UE şi cu statele membre.
Raportul menționează că au fost luate măsuri pentru includerea Bulgariei și României în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime începând cu data de 31 martie 2024. Pentru a elimina controalele la frontierele interne terestre cu Bulgaria și România, este necesară încă o decizie a Consiliului.
Consiliul Schengen programat să se desfăşoare pe 13-14 iunie urmează să dezbată acest raport şi să adopte propunerea de recomandare a Comisiei.
Asigurând călătorii fără dificultăți, într-un mediu sigur pentru aproape 450 de milioane de indivizi, Spațiul Shengen este vital pentru competitivitatea Uniunii Europene. Acesta este cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu