EXCLUSIV  Care este suportul de care partenerii au nevoie după divorț și unde greșesc familiile acestora. Psihoterapeut: Am crezut că am depășit mentalitatea asta

FOTO: Freepik @elnurfreepik
FOTO: Freepik @elnurfreepik

Care este cea mai mare greșeală pe care o fac familiile în cazul unui divorț și cum poate inducerea sentimentului de vinovăție să ducă la boală.

Psihoterapeutul Horia Ungurean a vorbit, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News, despre greșeala pe care o fac familiile în cazul unui divorț, dar și cum reacționează copiii implicați în divorțul părinților.

”Familia întotdeauna va fi alături de tine, într-un mod sau altul. De cele mai multe ori, familia este în modul acela în care nu oferă un suport, cum îi spun eu, în stil japonez. Adică să fie lângă tine și să te lase în pace să îți revii. Să aibă acea înțelepciune de a oferi liniște și pace. Ci vine ori cu partea de acuze, pentru partener, Lasă-l, că uite ce a făcut nemernicul/nemernica. Că uite, te-a lăsat... crezând că în felul acesta te va ajuta, sau invers, înspre tine, Așa ți-a trebuit, și-am spus să nu îl iei.

Sunt foarte rare familiile care oferă un suport real, în care întreabă prima dată: Cu ce te ajutăm? Ce vrei să facem pentru tine? sau Ai ce mânca?

Intră pe un suport din acesta, după nevoile tale, nu după ce cred ei că ai nevoie. Pentru că apare întotdeauna acest război, câteodată membrii familiei vor să facă și treaba ta, să te răzbuni.

Dar familia, întotdeauna, este de partea ta, însă de cele mai multe ori nu este într-un mod sănătos, constructiv”, a explicat psihoterapeutul Horia Ungurean în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News.

Radu Leca, despre divorțul, de la vinovăție la mentalitate: În următorii 30 de ani e aceeași

Mai mult decât atât, psihologul Radu Leca a ținut să puncteze că în cazul divorțului ”se induce sentimentul de vinovăție”.

Din cauza ta tu ești singur astăzi. Tu ai ales să divorțezi. Ce, nu îți era bine? Ce, nu era bărbat bun? De ce ai divorțat de el? Trebuia să mai închizi și tu ochii. Ce dacă bea și te bătea, nu-i nimic. Nu-i nicio problemă, treci peste. Ce, eu nu am supraviețuit la fel? Ce, crezi că taică-tău era vreun sfânt? Din cauza ta ești singură. Și automat vinovăția se duce la nivelul gâtului și ajungi să te îmbolnăvești sau să te îngrași”, a spus Radu Leca, moment la care realizatoarea emisiunii, psihoterapeutul Ramona A. Dumitru a afirmat ”am crezut că am depășit mentalitatea asta”.

”Nu, nu. În următorii 30 de ani e aceeași”, a contrazis-o Leca.

”Cunosc un caz recent, cred că de câteva săptămâni, exact după acest tipar, în care exact aceleași cuvinte pe care le-a spus Radu i le spunea mama ei, iar ea încerca să îi explice: Mamă, nu mai pot, pentru că se întâmplă asta, asta și asta. Iar replica mamei: Ei, că și taică-tău, că se întâmplă, că e crucea ta.

Am întrebat-o cum este mama după divorț. Este alături de mine, 100%. Mă ajută. 

Dar cum s-a întâmplat schimbarea? După ce am născut și am avut nevoie de ajutor, a stat la noi în casă, câteva săptămâni. Și după mi-a spus că dacă vreau să fac acest pas este alături de mine”, a explicat Horia Ungurean, exemplificând o astfel de situație.

Ungurean: Înțeleg că este vorba despre o ruptură

Întrebat cum percepe copilul singurătatea părintelui după divorț, psihoterapeutul Horia Ungurean a afirmat că aceasta este simțită.

”Copiii simt, aici este marea problemă, pentru că noi nu putem să ne controlăm emoțiile, noi putem doar să le gestionăm. Și atunci când emoțiile apar, în fracțiunea aceea de secundă, ei simt și reacționează la emoțiile noastre. Este un lucru pe care îl spun mereu, pentru părinții care au copii, care sunt neastâmpărați, când le spun acest lucru, că ei reacționează la emoțiile pe care ei le au și ce fac, sunt supărați, nervoși, și rămân foarte surprinși. Cum adică? E ca un fel de unde știe copilul ce este în mintea mea și la ce mă gândesc eu?

 Nu trebuie. El simte și reacționează, pentru că nu are altă capacitate. Acum vorbim și de vârstă, că de obicei divorțul apare când copilul este micuț. Sunt mai rare divorțurile când copilul este adolescent sau major, ci este undeva în jurul vârstei de 6-7-9 ani și atunci ei nu reușesc să se exprime în mod prea clar și atunci reacționează. Iar după reacții trec foarte greu, iar modul în care reușim să îi ajutăm este tot prin reacții, prin comportament. Câteodată nu ai ce să îi spui, ce răspuns să îi dai. Este suficient să îl iei în brațe și să stai cu el până simți că și-a revenit. 

Ei înțeleg foarte repede ce se întâmplă, înțeleg că este vorba despre o ruptură și că anumite lucruri nu vor mai fi la fel”, a mai spus Horia Ungurean.

Citește și: După câtă vreme de la divorț este indicat să intri într-o relație sănătoasă. Radu Leca, despre ”prietenii cu beneficii”: Sunt lucruri total diferite

Mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel