Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman

Foto ilustrativ. Imagine de marcinjozwiak de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de marcinjozwiak de la Pixabay

Corpul uman este rezistent, dar are și limite. În această perioadă de caniculă, întrebarea 'Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman?' are nevoie de un răspuns.

Zilele acestea, meteorologii emit parcă pe bandă rulantă avertizări meteorologice. Vremea este la extreme în România, împărțind țara în două. Pe de-o parte sunt regiuni cu ploi și furtuni, iar pe alta, zone întregi afectate de caniculă. 

Întrebarea 'Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman?' are însă mai multe răspunsuri. Experții spun că temperatura depinde foarte mult de umiditate.

Și o temperatură de 35 grade Celsius poate fi periculoasă

Live Science scrie, citând un studiu realizat în 2020 și publicat în revista Science Advances, că și o temperatură de 35 grade Celsius poate fi periculoasă dacă umiditatea este ridicată.

Așadar, când măsurăm temperatura, trebuie să luăm în calcul și umiditatea. Când în aer este mai multă apă, transpirația se evaporă de pe corp mai greu, iar temperatura corpului rămâne ridicată. 

Când umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, condițiile nu se vor apropia de punctul în care corpul uman cedează, a explicat Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Corpul uman poate ceda dacă atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate.

La 40 de grade Celsius, corpul devine hipertermic. Asta poate duce la simptome precum puls rapid, modificare a stării mentale, lipsa transpirației, leșin și comă, conform Institutului Național de Sănătate din SUA.

Oamenii nu își mai pot regla temperatura internă la căldură și umiditate ridicate

Căldura și umiditatea ridicate devin un pericol pentru corpul uman pentru că temperatura internă nu mai poate fi reglată. 

„Dacă temperatura resimțită crește peste temperatura corpului uman, încă poți transpira, însă corpul nu se va răcori până la temperatura la care poate funcționa normal”, a mai spus Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA, pentru Live Science.

Când revin temperaturile la normal

„Al treilea mesaj meteorologic vizează zilele de 3, 4 și 5 august pentru zona de sud și sud est a țării. Va fi în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru că în continuare, în aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat, maximele fiind cuprinse de la 33 până la 36 de grade Celsius. Spre finalul acestei săptămâni vorbim de o răcorire în ceea ce privește regimul de temperaturi, ne vom apropia de normele specifice datei din calendar, dar și cu o probabilitate mai mare să înregistrăm fenomene de instabilitate atmosferică accentuată”, a spus Elena Mateescu într-o intervenție la Digi24. (Mai multe, AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel