Care-i treaba cu "zona interzisă" din spaţiu? Există una şi în Calea Lactee

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Una dintre cele mai dificile părți ale universului de observat este numită „zona de evitare” (ZoA), regiunea relativ neexploatată a cerului, ascunsă de propria noastră galaxie, Calea Lactee.

În cadrul unor noi cercetări, o echipă de astronomi a reușit să cerceteze direct prin zonă și a găsit o „structură extragalactică” ascunsă cândva, potrivit unui nou studiu care este în așteptarea revizuirii de către cercetători, dar care a fost trimis revistei Astronomy & Astrophysics.

Ce este „zona de evitare” din cosmos

Zona notorie ascunde aproximativ 10 până la 20 la sută din cer, datorită stelelor și prafului care înconjoară gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre. Pentru a vedea ce se află de cealaltă parte a zonei, poate fi o misiune dificilă – au fost depuse cu succes eforturi pentru a privi prin zonă înainte, dar în comparație cu alte regiuni ale spațiului, aceasta primește încă relativ puțină atenție. „De mulți ani, ZoA a avut o lipsă de informații, dar acum, cu noi studii, am putea acoperi o mică regiune a cerului și, în viitorul apropiat, o regiune mai mare cu date”, a declarat Daniela Galdeano, astronom la Universitatea Națională din San Juan din Argentina.

Galdeano și echipa sa au folosit sonda VVV al Observatorului European de Sud, pentru a examina lumina infraroșie care trece dincolo de partea obstructivă a Căii Lactee, deoarece lumina vizibilă este complet blocată. Odată ce și-au dat seama că ceea ce priveau era un cluster, astronomii au continuat folosind telescopul Gemini South din Anzii chilieni, pentru a măsura deplasările spre roșu de la cele cinci galaxii observate în interiorul lor, ceea ce a ajutat la determinarea distanțelor și vitezelor acestora. Conform estimărilor echipei, ar putea exista aproximativ 58 de galaxii adunate în cluster – dar vor avea nevoie de observații suplimentare pentru a fi siguri.

Telescopul spațial James Webb a fotografiat detaliat o nouă galaxie

Lansat la sfârşitul anului 2021 de NASA, noul telescop spaţial James Webb a obţinut de atunci rezultate ştiinţifice spectaculoase. Miercuri, NASA a dezvăluit o nouă imagine. De data aceasta, telescopul ne arată o imagine extrem de detaliată a unei galaxii pitice, numită Wolf-Lundmark-Melotte şi care se află la 3 milioane de ani lumină de propria noastră galaxie.

Aceasta este cea mai clară şi profundă imagine a unei vederi stelare de până acum şi reprezintă o oportunitate pentru oamenii de ştiinţă de a studia toate aspectele universului. Pentru NASA, această galaxie intrigă experţii mai mult datorită compoziţiei sale chimice, care seamănă puternic cu o galaxie din universul timpuriu. O bijuterie de inginerie de 10 miliarde de dolari, telescopul James Webb a fost lansat în spaţiu în urmă cu aproximativ un an şi se află la milioane de mile de Pământ. Telescopul şi-a început activitatea ştiinţifică în iunie 2022, relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel