Care și câte dintre evenimentele biblice s-au întâmplat de fapt? Răspunsurile ar putea veni din geomagnetism

Sursa foto Twitter Giuseppe Barbaro @Joecwh3Giuseppe
Sursa foto Twitter Giuseppe Barbaro @Joecwh3Giuseppe

Au avut loc cu adevărat campaniile militare descrise în Biblie? Dacă da, întrebarea este: când? O problemă complexă care a fost dezbătută de mult timp, și pentru că tehnicile de datare a evenimentelor cele mai utilizate în prezent nu sunt foarte precise.

Publicitate

Metoda radiocarbonului - detectarea carbonului 14, un izotop radioactiv al carbonului, folosit pentru datarea descoperirilor organice care conțin carbon (lemn, fibre, oase, etc...) - nu ar permite de fapt datarea exactă pentru toate perioadele, lăsând deschisă calea către ipoteze contradictorii.

Ar putea fi diferit în schimb pentru analizele făcute cu metoda geomagnetismului, care se bazează pe măsurarea variațiilor de intensitate ale magnetismului terestru înregistrate în sol și pe unele descoperiri, precum ceramică sau cărămizi de noroi, care conțin particule de minerale feromagnetice.

Metoda geomagnetismului

Această metodă, conform lui Yoav Vaknin de la Universitatea Tel Aviv și Ron Shaar de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, ar fi mult mai fiabilă. Cei doi cercetători au ajuns la această concluzie după ce au analizat numeroase date din 17 situri arheologice situate între Israel și Palestina.

Pe baza asemănării sau deosebirii semnalelor înregistrate în diferitele locuri, se va putea astfel valida sau infirma ipoteze, pentru a afla cu mai multă certitudine când orașele au fost efectiv distruse, potrivit Focus.

Un exemplu

Biblia povestește că, atunci când israeliții conduși de Iosua au ajuns la Ierihon, Dumnezeu a dărâmat zidurile inviolabile ale orașului: ”Șapte preoți să poarte înaintea chivotului șapte trâmbițe din corn de berbec;  [...]  Când cornul berbecului;  [...] , atunci zidurile orașului se vor prăbuși” .

Dar ce s-a întâmplat cu adevărat

Savanții au pus la îndoială veridicitatea acestui conflict până au ajuns la concluzia că nu evreii lui Iosua au fost cei care au distrus acel foarte vechi oraș (bătălie care, conform Bibliei, a avut loc în 1500 î.Hr. sau 1400 î.Hr.), deoarece a fost probabil distrus anterior, cu mii de ani mai devreme. Aceasta și alte ipoteze similare vor fi infirmate sau confirmate de noua tehnică?

Pe scurt, o metodă care promite a fi revoluționară pentru abordarea poveștilor de război ale Vechiului Testament în special asupra ciocnirilor dintre egipteni, aramei, asirieni, babilonieni și regatele lui Israel și Iudeea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel