Alergiile alimentare reprezintă o problemă din ce în ce mai frecventă în rândul populaţiei. Pentru copii şi tineri, laptele de vacă, ouăle şi peştele sunt alimentele care provoacă cele mai multe alergii, informează Cercetătorii au observat că lista produselor alergene este în creştere.
Potrivit publicaţiei on-line Consumer.es, alimentele alergene se împart în trei categorii. Astfel, în prima grupă se află oul, laptele de vacă, creveţii, arahidele, alunele, merele, piersicile, ţelina. În a doua categorie se află kiwi, muştarul, susanul, soia, nucile şi grâul. În ultima categorie se află seminţele de floarea-soarelui, hrişca, bananele, morcovul, porumbul, pepenele galben, seminţele de mac şi roşiile.
Reacţiile negative în faţa alimentelor depind de vârsta individului. Copiii (din momentul în care se nasc şi până la vârsta de doi ani şi jumătate) sunt cei mai susceptibili de a suferii alergii alimentare. Ultimele cercetări arată că alergiile pot fi controlate dacă sunt depistate la vârste fragede. Societatea Spaniolă de Alergologie recomandă imunoterapia. Este o metodă de desensibilizare orală care funcţionează la alergiile provocate de laptele de vacă şi ouă, cu o rată de succes de 80%. Terapia constă în administrarea în formă progresivă a unor cantităţi de alimente care provoacă alergii în cazul copiilor. Cantitatea va fi augmentată puţin câte puţin până în momentul în care pacientul devine imun. Pentru alergia la laptele de vacă, procesul este următorul: copilul primeşte doze controlate de lapte, care cresc progresiv, de la 2 ml, la 5 ml, 10 ml, 50 ml, 100 ml până la 150 ml. Acest aport se face la intervale de 60 de minute şi întotdeuna sub supraveghere medicală, timp de una, două sau trei zile, informează 20min. Metoda urmăreşte desensibilizarea faţă de alergen prin expunerea organismului la anumite doze de alergen şi obişnuirea organismului cu alergenul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu