EXCLUSIV  Care sunt cauzele care duc la apariția bolilor valvulare și de ce trebuie prevenite acestea. Rodica Niculescu (SANADOR): "Nu trebuie să excluzi niciodată această ipoteză"

FOTO: Freepik @krakenimages.com
FOTO: Freepik @krakenimages.com

Dr. Rodica Niculescu, medic specialist în Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DCNews și DCMedical, unde a vorbit despre prevenția bolilor valvulare.

Dr. Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre prevenția în cazul bolilor cardiovasculare, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Astfel, medicul a amintit care sunt cauzele care duc la apariția bolilor valvulare, care, netratate, pot face ca inima să lucreze mai mult și, în timp, apare insuficiența cardiacă. Această afecțiune scade calitatea vieții și chiar poate pune viața în pericol.

"Odată cu înaintarea în vârstă, bolile degenerative ale valvelor se accentuează"

”Prevenția, în general, pentru bolile valvulare. În timp, știm că pacienții au suferit mult de angină de tipul amigdalitelor pultacee, prin prezența streptococului. De altfel, a existat și o vorbă celebră printre pediatrii de altădată, că el mușcă inima și linge articulațiile. Așa erau mentorii din medicina clasică de altădată. Dar este un mare adevăr, pentru că prezența lui conduce către afecțiuni de tipul artritelor, dar și a suferințelor valvulare, de tipul stenozei, al bolii aortice și al bolii mitrale.

Am trecut de această etapă. Sunt rari pacienții care nu au fost nici vaccinați, nici tratați, dar rămâne undeva... Nu trebuie să excluzi niciodată această ipoteză, este bine să o păstrezi. Dincolo de acest lucru, există bolile degenerative ale valvelor. Odată cu înaintarea în vârstă, ele se accentuează. Efortul este una dintre cauze, hipertensiunea este una dintre cauze.

Sanador

Nu trebuie să uităm, de asemenea, de determinările genetice. Sunt anumiți pacienți cu anumite determinări, sunt comorbidități care conduc la o suferință asociată - ca regurgitarea mitrală sau regurgitarea aortică - și sigur că ele trebuie tratate și urmăriți pacienții care au predispoziție sau, în opțiunea medicului, din măsuri de prevenție trebuie să treacă prin măsuri ecocardiografice. Ele sunt cele care aduc date în evoluția valvulară a pacientul. Sigur că auzim cu stetoscopul, dar deja nu mai  putem face o diferențiere reală a gradului de afectare valvulară”, a spus dr. Rodica Niculescu la DC News și DC Medical.

Dispozitivele, compensate de CNAS

Întrebată de jurnalistul Val Vâlcu dacă aceste dispozitive biologice sunt compensate, cardiologul a afirmat că, "din fericire, da. Noi am beneficiat, prin programul cu Casa Națională de Sănătate, de astfel de device-uri. Este extrem de important, pentru că ele sunt extrem de scumpe, pentru că în ele sunt înglobate cercetări și calitatea materialelor, și tehnica efectuării lor. Este firesc și justificat un astfel de cost.

Există și relația comercială - cu cât folosești mai multe, cu atât prețul lor se reduce. Este un lucru foarte important pentru pacienții noștri, căci ei nu suportă practic consumabilele, ceea ce îi aduce către noi și este foarte bine. Astfel, pot beneficia de un astfel de tratament”, a mai spus dr. Rodica Niculescu.

Citește și: Pacienții diabetici, dificultăți în a recunoaște simptomele infarctului. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): Există riscul să treacă printr-un infarct fără dureri

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel