În ţările dezvoltate unde există statistici, unul din 120 de bebeluşi se naşte mor sau moare în ultimul trimestru de sarcină. Anual, în lume sunt înregistrate 2,6 milioane de cazuri de născuţi morţi. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah au demonstrat că motivele care duc la naşterea de copii morţi sunt legate de probleme obstretice.
Autor: Anca Murgoci
Un copil mort poate fi cauza unei insuficienţe cervicale (o afecţiune în care colul uterin nu poate să se menţină închis pe timpul sarcinii), desprinderea prematură a placentei sau naşterea prematură. „Acest fenomen este mai comun decât s-ar putea crede. În SUA afectează o femeie din 160”, a spus Dr. Robert Silver, profesor de obstretică şi ginecologie care a coordonat studiul.
Cercetarea a cuprins un grup de femei care aparţin unor diverse grupuri etnice şi geografice înregistrate în 59 spitale din cinci ţări diferite. Experţii au realizat autopsiile complete a 512 de bebeluşi care au cuprins în afară de testele standarde şi evaluarea placentei , analizarea cromozomilor şi interviuri cu mamele.
Potrivit BBC Mundo, în afară de problemele legate de obstretică, au mai fost găsite următoarele cauze: anomalii genetice ale fătului, anomalii ale cordonului ombilical, infecţii, tensiune arterială anormală, diabet, avort spontan, vârsta şi excesul de greutate ale mamelor, dar şi starea civilă a lor.
Rezultatele studiului ajută la găsirea unor strategii pentru a reduce riscul naşterii de copii morţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu