Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre două ”lucruri esențiale” care ar putea să ajute la reducerea sărăciei în rândul tinerilor din România.
Tinerii români, cu vârste între 15 și 29 de ani, sunt cei mai săraci tineri la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat, aceștia suferind de lipsuri materiale și sociale severe ce ajung la o cotă alarmantă, de 25,4% față de ceilalți din blocul comunitar.
În 2022, rata de deprivare materială și socială severă în rândul tinerilor din UE a fost de 6,1%, în timp ce în rândul populației generale (toate persoanele care trăiesc în gospodării private), această rata era ușor mai mare (6,7%).
”Podiumul sărăciei” în rândul tinerilor din UE este completat de cei din Bulgaria (18,6%) și Grecia (14,9%), iar cele mai mici rate, de sub 3%, au fost înregistrate în 12 state membre ale UE: Slovenia, Austria, Luxemburg, Croația, Croația, Polonia, Cehia, Țările de Jos, Estonia, Malta, Cipru, Finlanda și Suedia.
Analistul economic Adrian Negrescu a avut o intervenție la un post TV, unde a explicat care sunt, în opinia sa, măsurile prin care se poate reduce gradul de sărăcie în rândul tinerilor, pentru a putea să pornească cu dreptul în viața adultă.
”Să le dăm o perspectivă în viață, să le creăm practic un sistem în care să învețe o meserie, marea problemă e că nu au acces la locurile de muncă bine plătite.
Pe de o parte trebuie să umblăm la taxele pe muncă, avem cele mai mari taxe pe muncă din Uniunea Europeană raportat la venit, adică să reducem taxele pe muncă pentru ca firmele să își facă curaj să crească salariile, să creeze locuri de muncă, iar pe de altă parte să facem cursuri de calificare.
Asta lipsește în România, cursuri de calificare pentru meserii cerute de piața forței de muncă, de la zidar la electrician, până la tot felul de meserii care sunt absolut de importante, inclusiv în industria auto, unde avem un deficit de 100.000 de oameni în momentul de față”, a explicat Adrian Negrescu la Realitatea Plus.
”Doar prin învățarea acestor oameni, prin cursuri de pregătire, gratuite, putem să îi aducem în câmpul muncii pe acești tineri și să le creăm, practic, un orizont în viață.
Iar pe de altă partă, credite ieftine, pentru ca acești oameni să încerce să își construiască un viitor, să își facă o casă, să aibă curajul de a-și întemeia o familie și de a rămâne în țară. Sunt lucruri esențiale pe care politicienii le știu și pe care sperăm să le vedem puse în practică în anii următori”, a mai spus Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu