Cinci tipuri de semințe cu efecte benefice pentru sănătatea noastră.
Semințele au fost în alimentația omului încă din vremurile străvechi, însă abia recent omenirea a început să aprecieze cu adevărat puterea nutritivă incredibilă a acestora. De la fibre și grăsimi sănătoase până la vitamine și minerale, semințele sunt o sursă concentrată de nutrienți care pot face minuni pentru sănătate, dacă sunt introduse în dietă.
Fibrele ar trebui să fie prezente în alimentație, dat fiind faptul că un aport adecvat de fibre poate reduce riscul de cancer de colon, îmbunătăți flora intestinală, dar și susține echilibrul zahărului din sânge.
Semințele se remarcă, de asemenea, prin conținutul de acizi grași Omega 3, un nutrient cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și anti-anxietate.
Iar dacă vreți să vă creșteți aportul de proteine, semințele vă pot ajuta și în acest sens, în special pentru persoanele vegane și vegetariene care au nevoie de opțiuni pe bază de plante, dar și în perioada postului.
Iată care sunt cele mai sănătoase cinci semințe pe care ar trebui să le consumăm și ale căror beneficii au fost dovedite științific.
Semințele de chia
Semințele de chia, pe cât sunt de mici, pe atât sunt de bogate în nutrienți. În numai două linguri de semințe de chia se găsesc 9 grame de fibre, 4 grame de proteine și un conținut bogat de micronutrienți, inclusiv fier, magneziu, fosfor și zinc. Semințele de chia, bogate în acizi grași Omega 3, sunt ideale pentru sănătatea inimii, ajutând la reducerea colesterolului și a trigliceridelor, potrivit unei meta-analize, scrie EatThis.
De asemenea, semințele de chia ajută și în echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.
Semințele de in
Două linguri de semințe de in conțin 4 grame de fibre, 2,5 grame de proteine, precum și 6 grame de acizi grași Omega 3. Semințele de in ajută la reducerea constipației, diversificarea microbiomului, reducerea tensiunii arteriale (sistolică și diastolică) și reduce vârfurile de zahăr din sânge după o masă bogată în carbohidrați.
Semințele de in conțin mai mulți micronutrienți importanți, cum ar fi cuprul, manganul și magneziul.
Quinoa
Adăugarea de quinoa în dieta dumneavoastră poate contribui la sănătatea inimii prin scăderea riscului pentru factorii de boli cardiovasculare, inclusiv trigliceridele, colesterolul total, colesterolul LDL ”rău”, nivelul de insulină din sânge și circumferința taliei, potrivit unei meta-analize din 2020.
Cu 8 grame de proteine la 1 cană de porție gătită, quinoa este o sursă excelentă de proteine vegetale, fiind indicată persoanelor care nu consumă carne, țin post, fiind sigură și pentru cei care suferă de boala celiacă.
Semințele de susan
Semințele de susan, albe, negre sau aurii, sunt o sursă bună de vitamine B1, B 3 și B6, aceasta din urmă fiind esențială pentru metabolizarea proteinelor, dar și proteine.
Lignanii, o componentă a semințelor de susan, sunt cunoscuți ca având proprietăți antiinflamatorii și efecte anticancerigene.
Semințele de dovleac
Aceste semințe conțin 8 grame de proteine și 40% din valoarea zilnică de magneziu pe o porție de 30 de grame. Sunt, de asemenea, o sursă bună de zinc, fosfor, potasiu și seleniu, antioxidanți și acizi grași polinesaturați și mononesaturați sănătoși.
Citește și: Cinci superalimente pe care să le ai pe lista de cumpărături
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu