Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre cele trei posibile scenarii pentru atingerea obiectivului de aderare a României la Spațiul Schengen.
Europarlamentarul susține că sunt trei scenarii posibile, primul fiind cel politico-diplomatic. În cazul în care acesta nu se dovedește a fi eficient, mai există alte două alternative juridice.
„Sunt trei posibile scenarii. Primul scenariu este cel politico-diplomatic. O să încercăm în continuare să convingem Austria în speranța că la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie am putea avea un vot pozitiv. De ce în decembrie? Pentru că până în luna respectivă ar urma să aibă loc și alegeri în Olanda.
Știm foarte bine, Olanda a aplicat veto-ul împotriva aderării Bulgariei la Spațiul Schengen și noi suntem legați de bulgari. Dacă în Olanda ar câștiga formațiunile pro-europene, automat dispare și veto-ul Olandei, și Austria rămâne singură și am putea exercita un plus de presiune împreună cu partenerii europeni, împreună cu statele care ne susțin.
Acesta e scenariul ideal, scenariul pe care mergem în continuare ca și țară și este evident că ne dorim să avem un vot și lucrurile să fie clare și simple.
Dacă acest lucru nu se întâmplă, este evident că anul 2024 este un an pierdut pentru că sunt alegeri pentru Parlamentul European, va fi foarte greu să formăm o nouă Comisie și alegerile din Austria riscă să conducă la un guvern și mai anti-european decât ce se întâmplă în prezent pentru că extrema dreaptă este pe primul loc în Austria.", a spus Victor Negrescu.
Ce rămâne de făcut dacă scenariul politico-diplomatic nu va fi eficient
„În consecință, trebuie să explorăm și alte două alternative, mai degrabă juridice.
Prima alternativă, menționată de premierul României, este de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene. E o procedură normală, un mecanism care a mai fost folosit și de statele membre și de instituțiile europene, de Parlamentul European sau de Comisie, s-a mai întâmplat acest lucru chiar pe subiectul Schengen.
E adevărat, procedura riscă să dureze între unul și doi ani. Dacă instituțiile europene ne susțin în acest demers, adică devin părți implicate, procedura poate fi puțin scurtată pentru că au expertiză și au capacitatea să ne ajute să accelerăm acest proces.
Dacă se întâmplă să avem o decizie favorabilă la Curte sunt mai multe soluții pe care această instanța le poate da. Poate propune ca votul să fie pe majoritate calificată, poate invalida veto-ul Austriei sau poate solicita un nou vot în așa fel încât totuși regulamentele și tratatele europene să fie respectate.
Al treilea scenariu este invalidarea juridică a veto-ului pentru că acest veto nu s-a bazat pe niciun temei juridic, pe nimic care poate fi invocat într-o manieră obiectivă și eu, ca și raportor al Parlamentului European, lucrez la o procedură pentru a clarifica cum se justifică veto-urile.", a spus Victor Negrescu la Antena3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci