Există anumite blocuri care s-au comportat bine la cutremurul din 1977.
Vorbim despre blocurile din structuri prefabricate.
Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universității Tehnice de Construcții București, a făcut referire la acest subiect.
Prefabricatele erau realizate în uzină, iar structurile obținute erau montate în șantier. Betonul prefabricat permite realizarea unor structuri flexibile. Din acest motiv, în timpul cutremurelor, un bloc prefabricat va avea mai multă flexibilitate decât unul monolit.
Betonul prefabricat permite realizarea unor structuri modulare. În caz de seism, blocurile prefabricate pot fi întreținute mai ușor, prin simpla schimbare a elementelor afectate. În plus, calitatea betonului prefabricat este mai bună.
„Structurile prefabricate, făcute până în 1977, erau niște structuri și sunt, în continuare, extrem de rigide. S-au comportat foarte bine la cutremurul din 4 martie. Mă refer la cele care au elemente de tip orizontal și vertical, continue. Vorbim de calitatea execuției. Prefabricatele erau făcute undeva în fabrică și aduse pe șantier. Mă refer la calitatea betonului și a modului în care s-a întărit betonul și modul în care a fost dispusă armătura. Toate acestea erau mult mai bine controlate în fabrici decât pe șantier.
Pe de altă parte, inginerii români au avut o înțelegere foarte bună a prefabricatelor în sensul că modul în care realizezi îmbinările este esențială la cutremur”, a zis prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universității Tehnice de Construcții București, invitat în podcastul cu Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu.
Vedeți aici mai multe detalii:
VEZI ȘI: La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur? Mit combătut de prof. univ. dr. ing. Văcăreanu - https://www.dcnews.ro/la-ce-etaj-e-bine-sa-stai-in-caz-de-cutremur-mit-combatut-de-prof-univ-dr-ing-vacareanu_929842.html
Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu a absolvit în 1991 Facultatea de Construcții din Iași. Studiile doctorale în domeniul evaluării riscului seismic, finalizate în 1999, au fost parcurse la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). În prezent, este profesor de siguranța construcțiilor la UTCB. Radu Văcăreanu este președinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În perioada 2002-2008 a fost directorul Centrului Național de Reducere a Riscului Seismic, implementând Proiectul JICA (Agenția de Cooperare Tehnică a Japoniei) privind reducerea riscului seismic la clădiri și structuri în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News