EXCLUSIV  Care sunt fricile ce îi țin pe parteneri într-o relație. Radu Leca: Măcar știi la ce să te aștepți

FOTO: Freepik @projectxyz
FOTO: Freepik @projectxyz

Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona A. Dumitru au vorbit, la Ultrapsihologie de la DC News, despre câteva dintre elementele care duc la transformarea partenerului de cuplu, dar și ce anume îi ține pe unii într-o relație toxică.

Psihologul Radu Leca a explicat pe ce se bazează transformările cuplului, transformări care în opinia sa pot să fie pozitive, dar și negative, dar și care sunt fricile ce îi țin ”blocați” pe parteneri într-o relație ce poate fi toxică.

”Avem transformările partenerului, respectiv transformările negative, care se bazează pe nesiguranță, neputință, neșansă, scăderea libidoului, scăderea hormonilor din creier, evenimente negative din interiorul vieții lui personale și aducerea acestora în viața de cuplu. 

Transformările pozitive au și țin seamă de creștere libidoului, creșterea rutinei sexuale și implicării erotice, elemente de câștig financiar, elemente de succes în cuplu.

Toate acestea, coroborate, determină aceste transformări ale partenerului”, a declarat Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News și DC News TV.

Potrivit lui Leca, există anumite transformări care nu depind de elementele deja explicate, iar acestea sunt ”evenimentele ce nu le poți controla, de tipul datorii.  Lucrurile acestea apar în anumite condiții și nu pot fi controlate”, a mai spus psihologul.

Care sunt fricile ce îi țin pe mulți blocați într-o relație

În privința transformărilor negative din interiorul cuplului, la baza acceptării acestora sunt mai mulți factori.

”Frica. Frica de singurătate, de necunoscut, dacă ies din cuplu. Probabil că și dependența de partener mă face să accept anumite lucruri. Sunt dependent de partener, fără el cred că nu mă descurc și atunci, evident, îi accept bune și nebune ca să mă simt eu ok”, a explicat psihoterapeutul Ramona A. Dumitru.

De altfel, susține Radu Leca, ”frica singurătății este cea care alimentează rămânerea în cuplu”, însă Ramona A. Dumitru afirmă că ”sunt oameni care nu trăiesc cu această frică”, în timp ce ”frica evadării, frica de necunoscut arată că ești nemulțumit în cuplul actual, dar măcar știi la ce să te aștepți aici, adică îl cunoști pe partener, v-ați format niște obiceiuri, aveți o rutină și da, este un mediu confortabil, o zonă de confort”. 

În plus, există și situații în care ”ieșirea din cuplu” poate să fie o adevărată provocare, mai ales dacă unul dintre parteneri este posesiv. ”E complicat, dar nu imposibil”, a spus Ramona A. Dumitru, moment în care Radu Leca a punctat că ”sunt oameni care se feresc să iasă dintr-un cuplu că se gândesc la amenințările pe care le primesc. Omul amenință că se omoară doar ca să o țină (n.r. pe parteneră) în relație”, a mai spus Radu Leca.

Citește și: Ultrapsihologie. Transformările partenerului/ Radu Leca: Dormitul separat te ajută foarte mult

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel