Toamna este sezonul ”borcaniadei”, a conservelor peste iarnă, inclusiv a verzei murate. Medicul Carmen Dorobăț subliniază care sunt riscurile la care vă expuneți când suflați în butoiul de varză.
Toamna este sezonul ”borcaniadei”, a conservelor peste iarnă, inclusiv a verzei murate, însă de ce nu etse bine să sufli în butoiul cu varză.
Barbotarea murăturilor este un proces natural care apare în timpul fermentației lactice a legumelor în saramură sau zeamă de varză.
Acest proces este cauzat de dezvoltarea bacteriilor lactice benefice, cum ar fi Lactobacillus, care transformă zaharurile din legume în acid lactic. Aceste bacterii produc și dioxid de carbon în timpul acestui proces de fermentație.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce nu este bine să suflăm în butoiul cu varză.
”Nu am auzit să se întâmple accidente de la barbotatul murăturilor. Dar, dacă persoana respectivă a consumat alcool și dacă are afectare cronică, cardiacă sau pulmonară, efortul pe care îl face în momentul în care suflă în aceste butoaie, care uneori sunt și de calibru mare, poate să ducă la o serie de manifestări acute sau accidente în zona cardiacă, pulmonară și cerebrală.
Motivul este mecanic”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist. Vezi continuarea AICI.
Citește și: Cu ce poți înlocui pâinea la mesele de peste zi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News