Care sunt semnele unei relații toxice și de ce este important să le recunoașteți.
Relațiile perfecte nu există, mai ales în vremurile în care suntem mereu în căutarea unor lucrurilor noi, în care renunțăm la obiecte sau relații doar pentru că s-au stricat. Uneori rămânem într-o relație doar pentru că avem parte de anumite beneficii materiale, însă costul final este unul uriaș, alteori rămânem în relație doar pentru că ”împărțim” un copil, alteori rămânem doar din teama de a o lua de la capăt cu construirea unei noi relații.
Astfel, relația voastră poate fi toxică dacă este caracterizată de comportamente care vă fac să vă simțiți nefericit, inclusiv lipsa de respect, necinstea, comportamente de control sau lipsa de sprijin.
În funcție de natura relației, semnele de toxicitate pot fi subtile sau extrem de evidente, explică Carla Marie Manly, autoarea cărții ”Joy from Fear”.
Atunci când vă aflați într-o relație toxică, s-ar putea să nu vă fie întotdeauna ușor să observați steagurile roșii care apar.
Cu toate acestea, ați putea observa unele dintre aceste semne la voi, la partenerul vostru sau la relația în sine.
Lipsa de sprijin
Relațiile sănătoase se bazează pe o dorință reciprocă de a-l vedea pe celălalt reușind în toate domeniile vieții. Pe scurt, timpul pe care îl petreceți împreună nu se mai simte pozitiv.
Comunicarea toxică
În loc de amabilitate și respect reciproc, majoritatea conversațiilor tale sunt pline de sarcasm sau critică și alimentate de dispreț - un predictor al divorțului.
Invidie sau gelozie
Deși este perfect normal să simți puțină invidie din când în când, psihologul Joe Caraballo explică faptul că aceasta poate deveni o problemă dacă invidia te împiedică să te gândești pozitiv la succesele partenerului tău.
Comportamente de control
Partenerul tău te întreabă tot timpul unde ești? Poate că se enervează sau se irită atunci când nu răspundeți imediat la mesaje sau vă trimite mesaje repetate până când răspundeți.
Resentimente
A păstra ranchiună și a o lăsa să se agraveze afectează intimitatea. "În timp, frustrarea sau resentimentele se pot acumula și pot face o prăpastie mai mică mult mai mare", notează Caraballo.
Lipsă de onestitate
Te trezești că inventezi în mod constant minciuni cu privire la locul în care te afli sau cu cine te întâlnești - fie pentru că vrei să eviți să petreci timp cu partenerul tău, fie pentru că îți faci griji pentru reacția pe care o va avea dacă îi spui adevărul.
Comportamente financiare negative
Împărtășirea finanțelor cu un partener implică adesea un anumit nivel de acord cu privire la modul în care veți cheltui sau economisi banii.
Stres constant
Provocările obișnuite care apar în viață - boala unui membru al familiei, pierderea locului de muncă - pot crea, desigur, o anumită tensiune în relația voastră.
Dar faptul că vă simțiți în mod constant la limită, chiar și atunci când nu vă confruntați cu stres din surse externe, este un indicator cheie că ceva nu este în regulă.
Ignorarea nevoilor tale
A fi de acord cu tot ceea ce vrea să facă partenerul tău, chiar și atunci când este împotriva dorințelor tale sau a nivelului tău de confort, este un semn sigur de toxicitate.
Relații pierdute
Ați încetat să mai petreceți timp cu prietenii și familia, fie pentru a evita conflictele cu partenerul, fie pentru a nu fi nevoit să explicați ce se întâmplă în relația dumneavoastră.
Lipsa de autoîngrijire
Într-o relație toxică, s-ar putea să renunți la obiceiurile tale obișnuite de îngrijire de sine.
S-ar putea să vă retrageți din hobby-urile pe care le iubeați cândva, să vă neglijați sănătatea și să vă sacrificați timpul liber. Acest lucru s-ar putea întâmpla pentru că nu aveți energia necesară pentru aceste activități sau pentru că partenerul dumneavoastră dezaprobă atunci când vă faceți propriile lucruri.
Speranța de schimbare
S-ar putea să rămâneți în relație pentru că vă amintiți cât de mult v-ați distrat la început. Poate crezi că dacă te schimbi pe tine și acțiunile tale, se vor schimba și ei.
Mergi pe coji de ouă
Vă faceți griji că, dacă aduceți în discuție problemele, veți provoca o tensiune extremă, așa că deveniți evazionist față de conflicte și țineți orice problemă pentru dumneavoastră, scrie Healthline.
Recunoașterea și gestionarea unei relații toxice pot fi dificile, dar este crucial să prioritizezi sănătatea ta și să iei măsuri pentru a te proteja. Nu ezita să ceri ajutor și sprijin din partea celor din jurul tău și să consulți un specialist dacă este necesar, recomandă Chat GPT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu