EXCLUSIV  Care sunt simptomele care arată că ai probleme cu tiroida. Dr. Radu Mihai (SANADOR): Sunt semnele pe care le învățăm în școală / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tiko33
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tiko33

Dr. Radu Mihai, medic primar Chirurgie endocrină, doctor în Științe Medicale la Oxford University Hospitals și Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre simptomele care arată că ai probleme cu tiroida. 

Întrebat care sunt semnele și simptomele pe care ar trebui să le observe pacientul atunci când are probleme cu tiroida, dr. Radu Mihai a explicat că pentru pacienții cu cancer tiroidian, un semn convingător este modificarea vocii. 

„Pentru pacienți cu cancer tiroidian, singurul semn convingător este dacă vocea li s-a modificat, deoarece dacă o tumoră crește aproape de nervul recurent laringeu, capătă o voce puțin răgușită, puțin modificată, uneori vorbesc cu o voce care li se pare că nu mai seamănă cu a lor, pe urmă le trece și apoi iar continuă. Nu este un semn care ar trebui neglijat, zicând că poate a răcit. Nu ești răcit. Dacă chiar nu te simți răcit, dar doar vocea ți s-a stricat, trebuie să te investigheze cineva la ORL.

La ORL se face analiza corzilor vocale. Cineva vede că una e paralizată, se declanșează un set de investigații să demonstrezi de ce e paralizată această coardă. Ăsta ar fi un semn.", a spus dr. Radu Mihai. 

 

Palpitații, tremor, intoleranța la temperaturi crescute

De asemenea, potrivit medicului, palpitațiile, tremorul și intoleranța la temperaturi crescute, sunt semne pe care pacienții le pot recunoaște.

„Apoi sunt semnele pe care le învățăm în școală: dacă ai prea mulți hormoni tiroidieni, adică ai palpitații, poate tremor, poate nu-ți place temperatura crescută. Astea sunt lucruri pe care, într-adevăr, un pacient ar putea să le identifice. Altfel, de cele mai multe ori, medicina modernă îți găsește problema când tu nu știi că ai o problemă.”, a spus dr. Radu Mihai. 

 

3. -imagine fara descriere- (radu-mihai_50827000.jpg)

Dr. Radu Mihai (SANADOR), la DC Medical și DC News

 

„Nu există chirurg de chirurgie tiroidă care nu a avut astfel de pacienți"

Dr. Radu Mihai a explicat că, în cazul în care nervul este afectat și vocea se schimbă, tehnologia poate ajuta la evaluarea gravității problemei. Dacă semnalul nervului este redus, dar încă prezent, există speranța de recuperare, indicând o posibilă neuropraxie, care poate fi temporară. Totuși, dacă leziunea este severă și semnalul nervului este complet absent, coarda vocală va rămâne paralizată. 

„Dacă este afectat nervul și schimbată vocea, după operație își revine sau rămâne așa?”,a întrebat Val Vâlcu.

„Aici te ajută și tehnologia. Dacă tehnologia îți arată că latența și amplitudinea semnalului au scăzut, dar există ceva, știi că funcția nervului a fost afectată, știi că va avea un impact asupra vocii, dar, vizual, nervul este și, funcțional, încă există ceva, poți să speri că există ceea ce se cheamă neuropraxia, adică un fel de lezare a funcției nervului care poate este temporară, poate a fost puțin hipoxic, poate a fost mecanic, presiune pe nerv. Poate își va reveni.

Dacă leziunea e mecanică, nu doar funcțională, și mașina nu mai are niciun fel de semnal prin el, e clar că acea coardă vocală va fi paralizată.

Nu există chirurg de chirurgie tiroidă care nu a avut astfel de pacienți. Cine spune așa, nu e crezut pe colegii lui. Toți am avut asta. E o zi mizerabilă în viața oricăruia din noi, dacă se întâmplă asta, dar se va întâmpla. De aceea e bine să existe o colaborare cu alți colegi din alte specialități. Cei de ORL pot ajuta astfel de pacienți.”, a spus dr. Radu Mihai la DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel