Atunci când dieta este săracă în nutrienți, pot apărea carențe, crescând riscul de infecții și boli, pe lângă slăbirea imunității. Astfel, pot apărea simptome ca oboseală cronică și slăbiciune, care ne pot afecta serios calitatea vieții. O astfel de carență este vitamina B12, esențială pentru sănătate. Când o persoană nu are suficientă cantitate de vitamina B12 în corp, este posibil să apară o serie de simptome.
Numită și cobalamină, vitamina B12 este esențială pentru buna funcționare a organismului. Persoanele care nu consumă produse de origine animală și persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta o carență de vitamina B12.
Vitamina B12 aparține familiei numeroase de vitamine din grupul B și are proprietăți antidepresive, antialergice și analgezice. După cum explică dieteticianul-nutriționist Marie-Laure André, aceasta contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și a creierului.
„Este esențială pentru sinteza neurotransmițătorilor, precum și pentru menținerea integrității sistemului nervos, în special a învelișului de mielină care protejează nervii și le permite să funcționeze”, explică expertul. În plus, joacă, de asemenea, un rol în formarea celulelor roșii din sânge și în sinteza ADN-ului.
Potrivit dr. Larry E. Johnson, carențal de vitamina B12 poate apărea atunci când organismul are dificultăți în absorbția acesteia sau atunci când o persoană nu o consumă suficient, spre exemplu un vegetarian sau vegan. Femeile însărcinate, persoanele anemice și persoanele în vârstă sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta deficit de vitamina B12. Cel mai adesea, această afecțiune este considerată a fi legată de absorbția slabă a acestui nutrient solubil în apă din următoarele motive:
O boală cronică, inflamatorie a intestinului, care afectează o secțiune a intestinului subțire
O scădere a acidității gastrice care se observă adesea la vârstnici
Medicamente precum metformina, utilizate pentru tratamentul diabetului
Tulburări de malabsorbție, cum ar fi boala celiacă sau legate de pancreas (problemele hepatice pot afecta depozitarea vitaminei B12 în ficat)
Bacteriile care proliferează în intestinul subțire
Operație în care este îndepărtată partea intestinului care absoarbe vitamina B12
Neurocisticercoza (o infecție cu tenie)
Operație de bypass.
Marie-Laure André face bilanțul simptomelor ce pot fi legate de acest deficit de vitamine. În general, ea citează greața, amorțeala, tulburările digestive, oboseala și pierderea memoriei. Dar există și alte simptome:
Slăbiciune generală
Anemie
Respirație scurtă
Palpitații
Episoade de constipație
Durere abdominală
Pierderea poftei de mâncare
Flatulență
Tulburări neurologice (dificultăți la mers, amorțeală la nivelul membrelor, demență sau tulburări ale dispoziției)
Un alt simptom care poate trece neobservat glosita, potrivit dieteticianului Helen West. Cu alte cuvinte, o limbă roșie, umflată și dureroasă. Pot apărea, de asemenea, senzații de ciupire sau furnicături pe limbă, la fel ca ulcerele bucale.
În lapte, brânză, carne, anumiți pești și crustacee sau chiar în ouă. Produsele de origine animală, cum ar fi ficatul, rinichii sau creierul, conțin cantități bune de vitamina B12. Același lucru este valabil și pentru scoici, stridii, caracatiță, sardine, crab, somon și ton. Se găsește și în anumite alimente îmbogățite cu proteine, precum drojdia, laptele de soia și anumite cereale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu