Carles Puidgemont, separatist catalan, intenționează să se întoarcă în Spania, în ciuda mandatului de arestare pe numele său.
Separatistul catalan Carles Puigdemont, în exil din 2017, a promis sâmbătă că va reveni în Spania pentru a participa la dezbaterea de învestitură a viitorului lider catalan, în pofida mandatului de arestare emis împotriva lui, relatează AFP și Agerpres.
"Obligaţia mea este de a merge în Parlament dacă există o dezbatere de învestitură. Voi fi acolo", a declarat Puigdemont la o reuniune a partidului său, Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia), în localitatea franceză Amélie-les-Bains-Palalda, aflată la 25 km de frontiera spaniolă.
Fostul lider catalan a declarat că speră că, dacă se întoarce, "autorităţile să evite ceea ce ar fi o detenţie ilegală, o detenţie arbitrară". Potrivit lui, ar trebui să beneficieze de o măsură de graţiere.
A fost prima luare de poziţie în public a lui Puigdemont după refuzul Tribunalului suprem spaniol, pe 1 iulie, ca el să beneficieze de legea de amnistiere a separatiştilor catalani.
Acuzat de deturnare de fonduri şi vizat de o anchetă pentru înaltă trădare, Puigdemont ar putea fi arestat dacă revine în Spania.
Decizia Tribunalului suprem a fost una neaşteptată, pentru că legea de aministiere, negociată aprig pentru a-i permite premierului Pedro Sanchez să se menţină la putere, ar fi trebuit să se aplice şi în cazul său.
Socialiştii au câştigat la jumătatea lui mai o victorie netă în alegerile regionale din Catalonia, unde separatiştii lui Puigdemont şi-au pierdut majoritatea.
Salvador Illa, candidatul socialist la preşedinţia regiunii, care rămâne totuşi departe de majoritate, negociază cu o altă formaţiune separatistă, ERC (Stânga republicană din Catalonia), dar fără garanţia unui succes.
Dacă viitorul preşedinte catalan nu va fi învestit până la 26 august, vor fi convocate noi alegeri, posibil în luna octombrie.
"Nu va mai exista o campanie electorală în exil", a declarat Puigdemont, care a făcut campanie pentru ultimele alegeri din sudul Franţei.
"Nu, viitoarele campanii electorale vor avea loc acolo (în Catalonia) şi voi fi prezent", a spus el.
Carles Puigdemont, fost președinte al Generalitat de Catalunya, a fost o figură centrală în mișcarea pentru independența Cataloniei. În octombrie 2017, Puigdemont a organizat un referendum controversat pentru a decide dacă regiunea ar trebui să devină independentă de Spania. Acest referendum a fost considerat ilegal de către guvernul spaniol și de către instanțele internaționale, care au subliniat că nu respecta normele legale și constituționale.
În ciuda presiunii internaționale și a amenințărilor de represalii, Puigdemont și alți lideri independentiști au continuat să susțină rezultatul votului, care a arătat o majoritate pentru independență, dar cu o participare scăzută din cauza boicotului opozanților și a represaliilor guvernului spaniol.
Referendumul din Catalonia a generat o criză politică și constituțională profundă în Spania, cu tensiuni crescânde între autoritățile regionale și cele naționale. În urma referendumului, Puigdemont a declarat independența Cataloniei, dar a suspendat imediat implementarea acesteia pentru a negocia cu Madridul.
Guvernul spaniol a reacționat cu măsuri drastice, inclusiv aplicarea articolului 155 din Constituția spaniolă, care a permis suspendarea autonomiei catalane și dizolvarea parlamentului regional. Acest conflict a dus la arestări și la o fugă în Belgia a lui Puigdemont, care a căutat să evite acuzațiile de rebeliune și de incitare la ură. Situația rămâne una de mare complexitate și controversă, cu repercusiuni pe termen lung asupra relațiilor dintre Catalonia și Spania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu