Carles Puigdemont, liderul separatist catalan, speră să revină în funcție după alegerile anticipate 

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Regiunea spaniolă Catalonia își desemnează duminică reprezentanții în noul parlament, iar atenția este concentrată asupra performanței partidelor separatiste, în urma deciziei premierului Pedro Sánchez de a acorda grațiere mai multor politicieni ce au fost susținători ai independenței regiunii, inclusiv Carles Puigdemont.

Carles Puigdemont, fostul lider al guvernului regional catalan, care a fugit în Belgia după încercarea de proclamare a independenței Cataloniei în 2017, își dorește să se întoarcă în funcția sa din Barcelona.

Cu toate acestea, un ordin de arestare emis de autoritățile spaniole rămâne valabil pentru politicianul catalan în vârstă de 61 de ani. Această hotărâre judiciară ar putea fi revocată odată cu intrarea în vigoare a grațierii pentru organizatorii tentativei de secesiune din 2017 a Cataloniei, ceea ce ar putea avea loc cel mai devreme în luna iunie.

Situația politică din regiune

Conform sondajelor de opinie, se prevede că Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) va câștiga cel mai mare număr de voturi (puțin sub 30%), dar nu va reuși să obțină o majoritate absolută în parlamentul catalan.

Partidul lui Puigdemont, Împreună pentru Catalonia (Junts), este prognozat să se claseze pe locul doi, înaintea partidului Stânga Republicană din Catalonia (ERC), condus în prezent de liderul regional Pere Aragones.

Este incertă perspectiva unei majorități guvernamentale, deoarece principalele partide nu au oferit clarificări cu privire la opțiunile pentru constituirea unei coaliții, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel