Charles Puidgemont cere justiției europene să îi redea imunitatea de europarlamentar pentru a se opune extrădării.
Fostul lider catalan Carles Puigdemont a cerut justiţiei europene să îi redea imunitatea de europarlamentar pentru a se opune cererii de extrădare a Spaniei examinată luni de un tribunal italian, a făcut cunoscut vineri avocatul său pentru AFP.
Cererea a fost supusă în regim de urgenţă Tribunalului Uniunii Europene care a mai respins o cerere în iulie.
Ales în Parlamentul European în 2019, Carles Puigdemont, 58 de ani, este vizat de un mandat european de arestare emis de Spania. El a fost reţinut săptămâna trecută în Italia, pe aeroportul din Alghero, în Sardinia, unde urma să participe la festivalul catalan Adifolk, iar Madridul a reclamat extrădarea lui.
Eliberat a doua zi, el s-a întors la Bruxelles unde locuieşte, dar a promis să revină în Sardinia pentru audierea de luni privind cererea de extrădare. El va participa la audiere, a asigurat AFP un membru al echipei sale juridice.
În iulie, Tribunalul UE a respins o cerere anterioară. "Nu există niciun motiv pentru a considera că autorităţile judiciare belgiene sau că autorităţile unui alt stat membru ar putea executa mandatele europene de arestare emise împotriva unor deputaţi şi ar putea să îi predea autorităţilor spaniole", a judecat vicepreşedintele Tribunalului UE.
Magistratul european a precizat că Puigdemont şi ceilalţi separatişti catalani aleşi în Parlamentul European au posibilitatea de a introduce o nouă cerere în regim de urgenţă, "în special în cazul arestării lor de către o autoritate de executare a unui stat membru sau al punerii în aplicare a unei proceduri care vizează predarea lor către autorităţile spaniole".
Justiţia spaniolă îl acuză pe Puigdemont de "revoltă" şi "deturnare de fonduri publice" pentru rolul său în tentativa din 2017 de a provoca secesiunea Cataloniei, una dintre cele mai grave crize trăite de Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco în 1975.
Parlamentul European i-a ridicat imunitatea la 9 martie cu o largă majoritate de voturi. Această măsură a fost confirmată la 30 iulie de Tribunalul Uniunii Europene. Decizia Parlamentului European face însă obiectul unui recurs, iar hotărârea definitivă pe fond nu a fost încă pronunţată de justiţia UE, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News