Prezentă la emisiunea „Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, la B1 TV, Carmen Avram (europarlamentar PSD), a declarat că Regatul Țărilor de Jos este principalul responsabil pentru faptul că România nu a reușit să adere la spațiul Schengen, până în prezent.
„În Parlamentul European se tot solicită o reconsiderare a poziției de la Bruxelles, care refuză să vadă progresele pe care le-a făcut România și faptul că noi suntem gata de atâția ani de intrarea în Schengen. Există puteri europene care sunt de acord cu faptul că România trebuie susținută și trebuie imediat să facă parte din zona Schengen și există alte țări care nu sunt foarte fericite și probabil că aici ține foarte mult și de interese și de relații bilaterale, probabil economice.”, a spus Carmen Avram, în emisiunea Ioanei Constantin.
„Știm despre Olanda (n.r. Regatul Țărilor de Jos), de exemplu că este o țară care se opune în permanență aderării României la Schengen și probabil că există niște sensibilități la nivel european, pentru că Olanda (n.r. Regatul Țărilor de Jos) este o țară foarte influentă la nivel european, deși pare o țară mică. Fiind și membră a grupului care a format Uniunea Europeană, a avut și relații extrem de puternice cu țările din jur, având și o economie înfloritoare.”
„Deci Olanda (n.r. Regatul Țărilor de Jos) este o țară care reușește să dicteze, din păcate pentru noi, poziția pe care trebuie să o aibă Bruxelles-ul la adresa României și a intrării noastre în Schengen. Știu că există țări din Occident care ne susțin foarte tare, chiar și președinta S&D (Iratxe García, președinta grupului social-democraților) din Parlamentul European, a spus de câteva ori „vom susține România să intre în Schengen, este momentul ca acest lucru să se întâmple”. A făcut-o câteva săptămâni mai târziu și de la tribuna Parlamentului European, mai sunt și alte state care sunt alături de noi, dar aceste sensibilități și aceste interese, cel mai probabil economice, reușesc cumva să împiedice România să își atingă dreptul pe care l-a obținut prin muncă grea și prin investiții foarte costisitoare.”, a continuat Carmen Avram.
România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta, iar alianţa dintre cele două state se bazează pe o prietenie de două secole, a declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană 'Mihail Kogălniceanu' şi a avut convorbiri cu omologul său român.
'România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române.', a spus Macron.
'Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare', a spus preşedintele francez. Emmanuel Macron a adăugat că dispozitivul militar francez care activează în cadrul NATO în România se va mări. 'Şi de asemenea, în cadrul NATO, pentru că în acest cadru armata franceză se află pe teritoriul român, împreună cu ceilalţi aliaţi şi cu sprijinul Armatei Române, dispozitivul actual va lua amploare, îşi va spori capacităţile. Întâlnirea de nivel înalt care va avea loc la Madrid va confirma această ambiţie şi este o dovadă suplimentară a unităţii noastre pentru a îndepărta orice ameninţare militară de pe flancul est al UE şi al NATO', a declarat Macron.
'Iată de ce vizita mea are un sens deosebit, avem o viziune comună, împreună, domnule preşedinte, când este vorba de abordarea politică a situaţiei din Ucraina, o abordare comună a dosarului Balcanilor de Vest şi în special a discuţiilor în curs între Macedonia de Nord şi Bulgaria', a afirmat Macron. El a exprimat, totodată, dorinţa părţii franceze ca dosarul privind aderarea României la spaţiul Schengen să avanseze. 'Preşedinţia franceză, aşa cum ştiţi, s-a angajat în mod deosebit şi următoarele ore vor fi decisive. Este vorba, de asemenea, şi de aderarea României la spaţiul Schengen. Am discutat acest subiect şi dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. (...) Dorim să facem împreună ca situaţia să progreseze', a afirmat Macron.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News