Carmen Brumă a vorbit despre un subiect trecut sub tăcere de foarte multă lume: Asta mi se întâmplă, asta am ales să fac în acest moment al vieții mele

Inquam Photos / Stefan Sandu
Inquam Photos / Stefan Sandu

Carmen Brumă a vorbit despre un subiect trecut sub tăcere de foarte multă lume.

Carmen Brumă, în vârstă de 46 de ani, a vorbit despre perimopauză și menopauză.

„Am sesizat că există anumiți termeni neclari sau insuficient cunoscuți. Peri înseamnă, în limba greacă, în preajma. Perimenopauză înseamnă a fi în preajma menopauzei. O femeie de la 40 de ani încolo este la perimenopauză. Foarte multe femei sunt și de la 35 de ani la perimenopauză. De ce cred eu că este important să vorbim despre perimopauză și menopauză? Pentru că, în România, femeilor le este rușine să recunoască lucrul acesta, se simt cumva la finalul vieții când ajung la perimopauză și menopauză.

Există foarte puțină informație promovată de medici în această zonă. Cred că există foarte puține produse servicii și produse adresate femeilor fie la perimopauză, fie la menopauză. Cred că percepția negativă despre această etapă a vieții noastre este și din cauza noastră. Dacă noi ne simțim terminate, la sfârșitul vieții de femei, expirate, ieșite din uz, normal că vom transmite acest lucru în exterior și toată lumea ne va percepe așa.

Perimopauză și menopauză sunt etape absolut normale și sigure din viața noastră. Această perioadă poate fi gestionată. Nu este sfârșitul vieții. Trebuie să știi și să o recunoști pentru că sunt zeci de simptome. Femeile nu știu despre ele. O femeie nu recunoaște că este în această etapă a vieții. Îi este rușine. Mă întâlnesc cu diverse femei și, când ajungem să discutăm despre subiectul acesta, 90% dintre ele sunt interesate de subiect, dar mare parte din ele îmi spun că la ele nu este cazul, că nu au nicio problemă. Am senzația că sunt singura femeie la perimenopauză. Vă jur! Doar eu și Ileana Badiu vorbim despre aceste subiecte, ea fiind la menopauză.

Există adânc înrădăcinată în creierul nostru această rușine. De ce să ne fie rușine? Vârsta la care se instalează perimopauză și menopauză a scăzut. Noi intrăm mai devreme decât mamele noastre. De asemenea, a crescut speranța de viață. Se trăiește mai mult. Și am ajuns în situația în care noi, ca femei, ne petrecem cea mai mare perioadă din viață fiind la perimopauză și menopauză. De ce să ne fie rușine?”, a zis Carmen Brumă.

2. Carmen Bru... (carmen-bruma-supa-pui_86415800.jpg)

„Ajută substituția hormonală. Este un subiect controversat în România despre care medicii din țara noastră vorbesc cu reticiență. Din păcate, o spun cu regret, unul dintre motivele pentru care medicii din România vorbesc cu reticiență este necunoașterea subiectului. S-au descoperit multe în ultimii ani.

M-am documentat și cred că parcursul firesc pentru substituția hormonală este următorul: te informezi, găsești un medic, faci analize. Eu am vorbit cu medicul meu inclusiv despre istoricul de cancer din familia mea. Doctorul mi-a recomandat niște analize, inclusiv consult hematologic și, în final, medicul decide. În cazul meu, răspunsul medicului a fost da.

Acum sunt la începutul acestei etape. V-am povestit ca sa înțelegeți părerea mea despre substituția hormonală. Asta mi se întâmplă, asta am ales să fac în acest moment al vieții mele. Substituția hormonală nu te tratează pentru că perimopauză și menopauză nu sunt boli. Sunt etape ale vieții. Nu înseamnă că dacă faci substituție hormonală ești la fel, nu ești ca la 20 de ani, dar te ajută ca tot declinul și toată transformarea să fie mult mai temperate și să ai o trece mai ușoară. Substituția hormonală nu te face, din nou, adolescentă, nu înseamnă că nu mai ești la perimopauză și menopauză, ci doar te ajută să treci, mai ușor, prin aceste etape. Estompează simptomele care te deranjează”, a mai spus Carmen Brumă.

3. Carmen Bru... (carmen-bruma-cancer-piele-_38916400_11961800.jpg)

Perimenopauza și menopauza sunt două etape ale tranziției prin care trece o femeie înainte și după încheierea perioadei de reproducere. Perimenopauza este perioada de tranziție către menopauză și poate începe câțiva ani înainte de menopauză. Menopauza reprezintă momentul în care o femeie nu a avut menstruație timp de cel puțin 12 luni consecutiv.

Iată câteva simptome comune ale perimenopauzei și menopauzei:

Perimenopauza:

Modificări ale ciclului menstrual: Menstruația poate deveni neregulată, mai scurtă sau mai lungă.

Buze uscate și înroșirea feței: Pot apărea bufeuri și transpirații nocturne.

Schimbări ale stării de spirit: Oscilații ale dispoziției, anxietate și iritabilitate.

Probleme de somn: Insomnie sau somn neodihnitor.

Modificări ale libidoului: Scăderea interesului sexual.

Simptome ale tractului urinar: Creșterea riscului de infecții urinare sau incontinență.

Menopauza:

Oprirea menstruației: Absența ciclului menstrual timp de 12 luni consecutiv.

Transpirații nocturne: Pot persista sau se pot diminua.

Schimbări ale pielii: Pierderea elasticității pielii și uscăciunea.

Probleme osteoarticulare: Scăderea densității osoase, cu riscul de osteoporoză.

Schimbări ale compoziției corporale: Creșterea grăsimii corporale și redistribuirea acesteia.

Probleme sexuale: Uscăciune vaginală și disconfort în timpul actului sexual.

Schimbări ale părului: Pierderea părului sau subțierea acestuia.

Este important să subliniem că fiecare femeie poate experimenta aceste simptome în mod diferit și în grade variate de intensitate. Dacă ai îngrijorări cu privire la perimenopauză sau menopauză, este recomandat să consulți un medic pentru a primi sfaturi personalizate și opțiuni de gestionare a simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel