Carmen Dan, în Parlament. Deputat USR: V-a explodat bomba. Și Tudose a semnat

Deputatul USR de București Claudiu Nasui, fost consilier în Guvernul Cioloș, a atacat dur PSD după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a adresat luni plenului Camerei Deputaţilor în legătură cu pensionarea şi reangajarea aceloraşi persoane din MAI. 

"Adevărul că v-a explodat în față o bombă vara aceasta, o bombă pe care tot dumneavoastră ați pus-o. Cine a reintrodus pensiile speciale în România?  Nu cumva tot membrii actualei majorități parlamentare după ce ele fuseseră desființate de către Guvernul Boc?

Le-ați reintrodus și, culmea ironiei, printre semnatarii celor care le-au reintrodus se află și actualul premier Mihai Tudose. Dumneavoastră ați creat problemele care vara aceasta au explodat. Mai țineți mine când ați candidat cu sloganul 'Dreptate până la capăt'?. Ați făcut cea mai mare nedreptate. Ați creat un sistem cu două viteze în care toți contribuim după aceleași reguli, dar nu toți beneficiem după aceleași reguli.

Apoi vă mirați că, după ce schimbați formula de calcul, aveți un exod al oamenilor din Minister care încearcă să beneficieze de fosta formulă de calcul. Noi nu pe ei îi învinovățim, ci sistemul care a permis să se ajungă aici. Boala pensiilor speciale este foarte profundă în România și ține de moralitate, mai mult decât orice. Avem un sistem în care cetățenii nu sunt egali în fața legii", a zis deputatul USR în ședința din Camera Deputaților.

Deputatul liberal Florin Roman a făcut apel, luni, la ministrul Afacerilor Interne să rezolve urgent problemele din sistem. "Rugămintea noastră, doamna ministru, este să vedem unde sunt lucrurile urgente care ţin de siguranţa cetăţeanului şi de infracţiuni extrem de grave, să nu ne facem că nu există. (...) Nu cred că este important să ne întoarcem la Burebista, este important să constatăm că în stradă sunt probleme, că ele trebuie rezolvat rapid, pentru că mare parte din măsurile pe care dvs le-aţi anunţat ţin de soluţii pe termen mediu şi lung. Doamna ministru, fac apel la dvs, la colegii din jurul dvs, să rezolvaţi rapid aceste probleme, pentru că nu aş vrea să auzim în perioada imediat următoare de o explozie a fenomenului infracţional la nivel stradal, de omoruri sau alte infracţiuni comise cu violenţă şi să spunem atunci că doar am bifat ceea ce aţi numit dvs şi regret că aţi spus asta 'un demers politicianist", a afirmat Roman, la dezbaterile din Camera Deputaţilor privind pensionările şi reangajările din MAI. El a susţinut că prezentarea ministrului de Interne, Carmen Dan, din plenul Camerei Deputaţilor a fost în proporţie de 80% 'parte politică'. "O asemenea abordare nu vă ajută", a spus Roman.

Liberalul a precizat că Ministerul Afacerilor Interne are un deficit de personal operativ evident. "Recentele pensionări din sistem pun în real pericol în special în zona de ordine publică, de siguranţă a cetăţeanului. Oricâte date statistice ne-aţi prezenta, în România reală se desfiinţează posturi rurale de poliţie, iar altele funcţionează în marea lor majoritate cu un singur agent de poliţie", a declarat Florin Roman. El a susţinut că în municipiile reşedinţă de judeţ mai există una sau două patrule mixte de poliţişti şi jandarmi şi că este un mare deficit şi în ceea ce îi priveşte pe poliţiştii criminalişti. Roman a arătat, de asemenea, că discuţiile privind pensionările din MAI s-au purtat din perspectivă morală.

Ministrul Carmen Dan a afirmat, în plenul Camerei Deputaţilor, că a propus amendarea articolului din Statutul poliţistului, care permite pensionarea în anumite situaţii chiar şi la 45 de ani. "Ordonanţa 21/2016 de modificare a Statutului poliţistului (...) a fost emisă de guvernul tehnocrat în cursul anului trecut, în urma unei înţelegeri cu sindicatele poliţiştilor. Acest articol, coroborat cu prevederile legii pensiilor militare, oferă posibilitatea încetării raporturilor de serviciu cu drept la pensie, în caz de reorganizare, sau pentru nevoile ministerului. Am propus amendarea acestui articol, în cadrul dezbaterilor pe care le avem în prezent cu sindicatele pentru modificarea Statutului poliţistului. Eu vreau acest lucru. Sper să am de partea mea şi înţelepciunea sindicatelor în acest sens', a declarat Carmen Dan, prezentă luni în Camera Deputaţilor la 'Ora Guvernului'. Ministrul Afacerilor Interne a fost invitat în plenul forului legislativ pentru a clarifica situaţia unor persoane din MAI care s-au reangajat în sistem, după ce se pensionaseră. 'Pensionările din ultima perioadă au avut drept cadru legal două acte normative: Legea 223 privind pensiile militare, lege votată în Parlament aproape în unanimitate, (...) şi Statutul poliţistului, modificat de Guvernul Cioloş în sensul în care permite pensionarea în anumite situaţii chiar şi la 45 de ani', a subliniat Carmen Dan.

Potrivit ministrului de Interne, în ceea ce priveşte efectele înregistrate în anul 2016, se constată că în numai şase luni au încetat raporturile de muncă cu MAI 488 de angajaţi, cu vârste de până la 47 de ani.  Carmen Dan a arătat că poliţiştii sau militarii care se pensionează se pot întoarce în sistem în aceeaşi calitate numai prin concurs, însă odată reîncadraţi plata pensiei încetează, potrivit legii. "Deci nu va exista situaţia cumulului pensie - salariu. Sunt câteva situaţii în care un pensionar se poate reîncadra în minister, beneficiind de posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, respectiv este încadrat pe o funcţie la Cabinetul demnitarului, conform OUG 32/1998 privind organizarea Cabinetului demnitarului din administraţia publică centrală, dacă este numit ca demnitar, secretar de stat sau ministru, sau în cazul în care câştigă un concurs pentru ocuparea unui post de funcţionar public sau funcţionar contractual", a precizat Carmen Dan.

Referitor la încadrarea în funcţie de la Cabinetul demnitarului, ministrul de Interne a explicat că în MAI sunt aproximativ 127.000 de funcţii în plată, iar dintre acestea numai 24 sunt funcţii de consilier la cabinetele demnitarilor - ministru şi secretar de stat, iar aceste funcţii se ocupă în baza prevederilor OUG 32/1998, fără examen sau concurs, prin numire directă de către demnitar pe perioada mandatului său.

"Nu am adus în cabinetul meu oameni politici, nu am adus rude, nu am adus prieteni sau oameni de pe stradă, care să nu aibă legătură cu acest minister. Cu excepţia domnului Raed Arafat, toţi ceilalţi secretari de stat ai ministerului sunt ofiţeri din cadrul ministerului. La fel subsecretarii de stat, secretarul general sau adjuncţii acestuia. Nimeni nu a venit din afara acestei instituţii", a subliniat Carmen Dan.

A amintit că opţiunea de a aduce în echipa de consilieri personali din instituţie nu i-a aparţinut numai ei, iar în trecut, în diverse echipe de conducere, au existat consilieri ai ministrului sau ai secretarilor de stat care erau pensionari în minister. Totodată, a arătat că, de la începutul anului şi până în prezent, s-au pensionat 7.200 de angajaţi, iar dintre aceştia 433 cu vârste de până la 47 de ani.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel