Carnea de pui ar putea costa mai mult decât dublu. Iată motivul

Fotografie de la Sarah-Claude Lévesque St-Louis/ Pexels
Fotografie de la Sarah-Claude Lévesque St-Louis/ Pexels

Fermierii protestează împotriva recomandărilor autorității europene EFSA, prin care se cere reducerea numărului de păsări crescute în sistem intensiv în hale pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor.

Publicitate

Prețul cărnii de pui ar putea costa mai mult decât dublu dacă Europa ar transforma în lege cele mai recente recomandări ale EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Așa afirmă companiile din sector, arătând cu degetul la solicitările instituției care vizează îmbunătățirea bunăstării animalelor în halele destinate găinilor de carne și găinilor ouătoare: fără cuști, fără mutilarea ciocului și crescute într-un  umăr mai mic pentru a favorizează spațiul mai mare pentru aceste animale. 

”Avizul EFSA conține recomandări fără precedent care, dacă sunt aplicate în acești termeni, ar duce pur și simplu la pierderea majorității sectorului european de păsări, carne și ouă”, se arată într-o declarație comună elaborată de Copa-Cogeca, care reunește fermele și cooperativele agricole la nivel european, împreună cu Avec (Asociația Europeană a Păsărilor) și Effab (Forumul European al Crescătorilor de Animale), potrivit Agrifood.

Dintre principalele recomandări făcute de EFSA, se reține în  mod special propunerea de a scădea densitatea efectivă a puiilor de carne convenționali până la maximum 11 kg/m². În momentul de față, legislația Uniunii Europene permite o densitate maximă de populație de 33 kg/m2, ceea ce corespunde la aproximativ 16,5 animale/m2 cu păsări de 2 kg.

Impact industrial

Dacă Comisia Europeană ar face obligatorii recomandările întocmite de experții în siguranță alimentară, întreprinderile agricole nu ar putea scăpa de schimbările profunde în managementul fermelor care depășesc 10.000 de găini ouătoare.

Reprezentanții industriei se tem că recomandările EFSA ar putea deveni baza noii legislații pe care Comisia Europeană intenționează să o adopte în acest sens:

”UE va cere producătorilor convenționali de păsări de curte să facă investiții semnificative în fermele lor, în timp ce numărul de păsări într-un stabil va trebui redus cu 72%”. 

Impactul economic

Potrivit reprezentanților sectorului, consecințele economice ar fi foarte grave prin respectarea indicațiilor EFSA. ”Implementarea acestor propuneri extreme ar duce la închiderea întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural, la pierderea competitivității și la creșterea importurilor”, denunță organizațiile comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel