Carnea de vită este tot mai puţină şi mai scumpă, spun producătorii din judeţul Giurgiu.
S-a ajuns în această situaţie pentru că în ultimii ani au crescut cheltuielile de producţie, furajele s-au scumpit, iar turmele de bovine au scăzut semnificativ.
Crescătorii de bovine anunţă preţuri mai mari, chiar şi cu 30% pentru kilogramul de carne de vită. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este şi seceta din acest an, din cauza căreia furajele au fost puţine şi scumpe.
În plus, foarte mulţi dintre crescătorii de bovine au fost nevoiţi să-şi vândă animalele la abator încă din vară, pentru că nu au mai găsit iarbă pe păşuni, iar furajele s-au găsit cu greu. În ceea ce priveşte carnea de vită de Angus, căutată pentru savoare şi prospeţime, preţul a crescut la 45 de lei kilogramul, spun producătorii, scrie Rador.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Giurgiu spun că scumpirile sunt justificate, atâta timp cât crescătorii de bovine au costuri mai mari cu întreÆ«inerea şi îngrijirea animalelor, dar şi cu forţa de muncă şi, în plus, trebuie să le rămână o mica rezervă pentru a-şi putea continua activitatea.
Citește și:
Gazul, uleiul, zahărul şi cartofii, în topul scumpirilor în ultimii ani. Cu cât cheltuie mai mult românii
Gazele se află în continuare în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a tarifelor de 70,64% în septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 28,85%, tarifele energiei electrice, cu 24,98% şi cele ale energiei termice, cu un plus de 22,98%.
Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost zahărul, cu creşteri de 49,99%, uleiul comestibil (+ 46,98%) şi cartofii, cu o majorare de preţ de 42,83%, scrie Agerpres.â
Cele mai scumpe servicii
În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 34,17%, apă, canal salubritate - 22,05% şi transportul CFR - 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,16%, aceasta fiind şi sigura ieftinire înregistrată în luna septembrie din acest an faţă de septembrie 2021.
Scumpirile la produse alimentare, între 4 şi 15%
De la lună la lună, în septembrie faţă de august, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la zahăr - 15,33%, cartofi - 9,98%, energie electrică - 7,40%, citrice şi alte fructe meridionale - 6,20%, unt - 4,15% şi brânza telemea - 4,10%.
Luna trecută, singurele produse alimentare care s-au ieftinit au fost fructele proaspete, preţul înregistrând un recul de 4,34%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la transportul aerian au fost mai mici cu 1,52%, alte servicii cu 0,81% şi combustibili cu 0,40%.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu