Carnea falsă de vită reduce emisiile de carbon, însă lasă milioane de oameni fără un loc de muncă

Foto: Pixabay/Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay/Imagine cu rol ilustrativ

Alternativele vegetale ale cărnii de vită reduc, așa cum era prezis, emisiile de carbon, dar lasă milioane de oameni fără un loc de muncă. 

Alternativele pe bază de plante la carnea de vită au potențialul de a contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar noile modele economice arată că popularizarea lor ar putea perturba forța de muncă din agricultură, amenințând peste 1,5 milioane de locuri de muncă din industrie, scrie Science Daily. Prin adoptarea alternativelor la proteinele ​​din carne, producția de alimente din SUA și-ar putea reduce amprenta de carbon agricolă între 2,5% și 13,5%, în principal prin scăderea numărului de vaci necesare pentru producția de carne de vită cu două până la 12 milioane, potrivit unei noi cercetări publicate de Universitatea Cornell, Universitatea Johns Hopkins și parteneri internaționali.

Utilizarea apei în producerea de carne falsă ar putea fi nesustenabilă

Acționarea pentru reducerea schimbărilor climatice este importantă, au spus cercetătorii, dar perturbarea tehnologică poate avea multe consecințe, atât pozitive, cât și negative, în întreaga economie, cum ar fi problema mijloacelor de trai, condițiilor de muncă, drepturilor omului, salariilor echitabile și echității în sănătate.

„O amprentă de carbon redusă și o eficiență sporită a utilizării resurselor sistemului alimentar sunt motive pentru care proteinele alternative ar putea fi într-un portofoliu de tehnologii și politici pentru a promova sisteme alimentare mai durabile. Totuși, alternativele pe bază de plante la carnea de vită nu sunt un standard ideal, cu impactul lor asupra altor dimensiuni de mediu ale sistemului alimentar - cum ar fi utilizarea totală a apei - ambiguu”, a declarat autorul principal Daniel Mason-D'Croz, cercetător asociat la Cornell.

Lucrătorii din agricultura bovinelor ar putea rămâne fără un loc de muncă

Cercetătorii au explorat potențiala perturbare a alternativelor de carne de vită pe bază de plante, comparând consecințele economice într-o serie de scenarii, în care alternativele de carne de vită pe bază de plante au înlocuit 10%, 30% sau 60% din cererea actuală de carne de vită din SUA.

„În totalitate, schimbările sistemului alimentar ar avea un impact mic, dar potențial pozitiv asupra produsului intern brut național. Dar aceste schimbări nu ar fi resimțite în mod egal în economie, cu întreruperi substanțiale observate în sistemul alimentar, în special în lanțul valoric cărnii de vită, care s-ar putea contracta substanțial cu până la 45% sub 60% în scenariul de înlocuire – provocând mijloacele de trai ale celor peste 1,5 milioane de oameni angajați în aceste sectoare””, a spus Mason-D'Croz.

„Există motive întemeiate pentru autoritățile de reglementare și factorii de decizie să încurajeze aceste tehnologii inovatoare”, a declarat autorul principal Mario Herrero, profesor de sisteme alimentare durabile și schimbări globale. „Politicienii trebuie să rămână conștienți de consecințele negative neintenționate și să se angajeze să atenueze schimbările care sunt îngrijorătoare din punct de vedere etic, inclusiv daunele aduse lucrătorilor dezavantajați și comunităților locale și micilor producători puternic afectați”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel