Carnea la grătar poate deveni toxică pentru organism.
În carnea făcută la grătar se poate găsi carbon. Acesta nu poate fi procesat de către organismul uman, așa că se duce direct în sânge și intoxică. Ficatul nostru nu știe ce să facă cu această substanță, în ciuda celor peste 2.000 de reacții chimice, pe care le realizează non-stop.
Astfel, carnea făcută la grătar devine periculoasă atunci când are arsură. Din acest motiv este foarte important să o gătim corect.
"În arsura de la grătar găsim hidrocarburi aromatice policiclice, foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar, sunt și substanțe toxice", a explicat conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare, în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv.
Prof. univ. dr. ing. Ştefan Voicu a explicat ce se întâmplă atunci când mâncăm carne făcută la grătar și bem și bere.
"Gudronul se dizolvă ușor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului - plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul, cărbunele", a spus prof. univ. dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și biotehnologii.
Ce facem ca să ne protejăm ficatul? În primul rând, nu punem carnea direct pe flacăra, ci pe o plită. În plus, ținem cont de faptul că aceasta ar trebui marinată înainte. În felul acesta, nu apare gudronul. În marinată se pune din plin lămâie. Pentru acidul pe care îl conține, lămâia este recomandată şi în salata pe care o facem pe lângă carnea la grătar.
De fiecare dată, avem probleme cu curățarea grătarului, deoarece riscăm să-l deteriorăm, când încercăm să eliminăm toate depunerile de grăsime. Iată câteva trucuri cu ajutorul cărora putem curăța grătarul de grăsime și incrustații, fără a-l deteriora.
Printre cele mai comune remedii se numără oțetul alb. În acest caz, trebuie să umplem tigaia grătarului cu apă foarte fierbinte, amestecată cu o jumătate de pahar de oțet și să o lăsăm așa câteva ore.
Un alt remediu foarte eficient pentru curățarea grătarului este bicarbonatul de sodiu. În acest caz, vom amesteca bicarbonatul de sodiu cu puțină apă. Ungem cu această pastă grătarul și lăsăm să acționeze câteva ore. După ce vom șterge grătarul cu un burete, vom vedea că incrustațiile au dispărut complet.
Alternativ, putem folosi suc de lămâie, amestecat cu sare. În acest caz, este important să lăsăm amestecul să acționeze până se usucă, apoi vom clăti grătarul cu multă apă. Nu se recomandă frecarea excesivă a grătarului, deoarece granulele de sare ar putea zgâria și deteriora suprafața.
Un alt remediu foarte eficient pentru curățarea grătarului presupune folosirea zațului de cafea. Amestecăm zațul de cafea cu apă clocotită și îl lăsăm să stea câteva ore pe suprafața grătarului. În acest fel, reziduurile de murdărie și incrustațiile vor dispărea rapid.
În cele din urmă, un remediu alternativ pentru curățarea grătarului poate fi și folosirea uleiului de măsline. În acest caz, trebuie doar să stropim grătarul cu ulei și apoi să-l acoperim cu o cârpă groasă. După câteva ore, vom putea curăța ușor grătarul, eliminând toate reziduurile acumulate.
Evident, va fi necesar să spălăm bine grătarul, deoarece uleiului de măsline va lăsa suprafața prea grasă. În acest sens, putem apela la oțet sau bicarbonat de sodiu. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu