Un bărbat a rămas fără viză, după ce a transportat carne şi brânză nedeclarate în bagajul său.
Un bărbat spaniol în vârstă de 20 de ani a devenit primul călător căruia îi este revocată viza de către Australia din cauză că a transportat carne şi brânză nedeclarate în bagajul său, în conformitate cu noile reguli mai stricte de biosecuritate, transmite DPA, citată de Agerpres.
Ministerul Agriculturii, Apelor şi Mediului australian a afirmat că bărbatului i-a fost anulată viza şi i-a fost aplicată o amendă de 3.300 dolari australieni (2.300 dolari SUA) după ce un ofiţer al poliţiei de frontieră din Perth (sud-vestul Australiei) a găsit peste 1 kilogram de carne de porc şi brânză în bagajul pasagerului.
Sper că acest bărbat regretă acţiunile sale - vizita sa în Australia s-a încheiat înainte de a începe şi el a fost trimis înapoi. Aceasta a fost o încălcare gravă a legilor de biosecuritate australiene şi ar fi putut expune riscului sectorul nostru agricol, a declarat ministrul agriculturii australian Murray Watt.
În luna octombrie, guvernul condus de Anthony Albanese a anunţat că vor fi aplicate reguli mai dure pentru călătorii care nu declară produsele de risc pentru biosecuritate. Regulile vizează evitarea intrării pestei şi a altor boli în Australia. Noile măsuri au intrat în vigoare la 1 ianuarie. Australia are deja unele dintre cele mai stricte reguli din lume privind biosecuritatea.
Călătorii ale căror vize sunt anulate sunt returnaţi din Australia cu primul zbor disponibil şi pot avea o interdicţie de trei ani înainte de a putea solicita din nou o viză, a adăugat ministerul citat.
Conform regulilor general acceptate, în bagajul de mână NU ai voie cu:
- tirbușoane;
- cuțite, foarfece, bricege;
- seringi, ace;
- aparate/lame de ras;
- alcool și lichide care nu au fost achiziționate din duty free;
- arme (muniție, rachete, canistre cu fum, arme cu bile, arme din artele marțiale, catapulte, arbalete, pistoale).
- unelte (topoare, cătușe, funii, cabluri, ciocane, bare metalice, unelte universale, cuțite cu deschidere automata, mașini de găurit, șurubelnițe);
- echipamente sportive și de camping (butelii de gaz – aceste obiecte sunt interzise și la bagajul de cală, skateboard, arc cu săgeți, crose de golf/hochei, schiuri, torțe cu gaz) - aceste obiecte sunt interzise și la bagajul de cală;
- explozibili și substanțe inflamabile (aprinzătoare, detonatoare, dinamită, artificii, torțe, petarde, grenade, mine, explozibil, gaz, combustibil lichid) - aceste obiecte sunt interzise și la bagajul de cală;
- substanțe chimice și toxice (spray-uri paralizante, stingătoare, acizi, baze, substanțe radioactive, otravă) - sunt interzise totodată și la bagajul de cală;
- bagaje speciale (plăci de surf, echipament de snowboard/schi, bicicletă, echipamente de scufundare, cărucior de copii).
Obiectele care nu sunt interzise deloc pot fi transportate la bagajul de cală, scrie shtiu.ro.
- medicamente (cele lichide de peste 100 mililitri trebuie însoțite de rețetă);
- lac de unghii, soluții de curățat ojă (până la 100 mililitri);
- deodorante și parfumuri (în limita a 100 de mililitri);
- șampon, balsam, gel de duș, săpun lichid (până la 100 mililitri);
- demachiant (până la 100 mililitri);
- pastă de dinți (până la 100 mililitri);
- mascara (până la 100 mililitri);
- gel, spray de păr (până la 100 mililitri);
- produse achiziționate din duty free;
- țigări (maximum un cartuș per adult);
- prăjituri, biscuiți, alune (pentru consum pe timpul zborului);
- aparat foto și accesorii;
- camere de filmat;
- telefoane mobile;
- laptop;
- MP3 player, walkman, CD/DVD player;
- placă de îndreptat părul/uscător/ondulator;
- instrumente muzicale (în funcție de mărime);
- flori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News