Carrefour, unul dintre cele mai mari lanţuri de supermarket-uri din România şi din Europa, ar fi decis să plafoneze preţurile alimentelor. Se întâmplă, însă, numai în Franţa, nu şi în alte ţări. Cozmin Guşă a explicat de ce acest lucru nu se întâmplă şi în România.
Cozmin Gușă a vorbit despre măsurile ineficiente ale statului român pentru ajutorarea populației în fața valului de scumpiri, dând exemplul altor țări care au încercat să își ajute poporul în această criză economică cu care se confruntă UE. În Franța, spre exemplu, se pare că au fost plafonate prețurile la alimentele de bază din marile lanțuri de supermarketuri, prezente, de altfel, și pe piața din România. De ce nu se poate și la noi. Pentru că nimeni nu le cere, susține Gușă.
"În interiorul Uniunii Europene, ca pericol de derapaj rapid, nu ne întrece nimeni. Uitați-vă la țările dezvoltate ce măsuri și-au luat. Germania încă din iulie a vorbit cu toți ăștia de la supermarketuri, hipermarketuri, lanțurile lor, care acționează și în România, să plafoneze prețurile până la iarnă la sute de produse de bază. Francezii, care stau iarăși mult mai bine decât noi și la pensii, și la salarii, și la economie, de ieri, nu doar că au plafonat prețul la 100 de produse la Carrefour, la producători privați li s-a dat ordin de la Macron, s-a executat, dar de ieri s-au ieftinit prețurile la pompele franțuzești ale celor de la TotalEnergies, care sunt iarăși privați. Au respectat ordinul președintelui. De ce?
Pentru că și-au dat seama că este un pericol de sărăcire accentuată. Și ce s-a întâmplat? Liderii acestor țări au dat dispoziție ca aceste corporații multinaționale, care acționează și în România, să reducă prețurile și să-și diminueze profiturile. Punct. Nu i-a condamnat la faliment, au zis: "Băi, anul trecut ați făcut nu știu câte miliarde profit, anul ăsta faceți unul, un miliard", am dat un exemplu. "Nu mai faceți cinci, faceți un miliard, că așa vrem noi pentru cetățenii ăștia care ne-au votat". Că și pe Sholz l-au votat, și pe Macron l-au votat, "ne-au votat nu ca să-i aducem la sapă de lemn, ci să încercăm cu toată prostia asta, șmecheria noastră energetică care se întoarce ca bumerangul împotriva Uniunii Europene, să îi ținem pe linia de plutire".
"Și acolo există clasă medie care se duce înspre sărăcie. Și în Marea Britanie a început acest proces. Marea Britanie se lovește de niște probleme de scumpiri care nu pot să fie acoperite din venituri. Ați văzut ce e acolo, pe stradă se distrug pompele de benzină cu ciocanul, s-au făcut asociații de până la câteva sute de mii de cetățeni care nu mai vor să-și plătească facturile la stat, dar ei vin totuși și le spun supermarketurilor: "Jos cu profitul pe anul ăsta, să fiți și voi solidari, nu mai faceți atâte miliarde, ci mai puține".
La noi, cei de la Carrefour, spre exemplu, nu am nimic cu ei, nici nu îi cunosc, îmi fac cumpărăturile la piață de 2-3 luni, tot ce găsesc vreau să iau din piață de la țăranii noștri, Carrefour-ul când a fost întrebat de către presă, că nu i-a întrebat nimeni de la Guvern, au zis că nu au în vedere să procedeze în România la fel ca și în Franța, adică la noi sunt barosani cei de la Carrefour, la ei sunt cetățeni. Asta e viața, dacă nimeni nu le cere, dacă nu s-a dus nimeni să le ceară", a declarat Cozmin Gușă la DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu