Carrefour a anunţat vânzarea unei participaţii de 80% la subsidiara sa din China către firma chineză Suning.com, o tranzacţie de 620 de milioane de euro în numerar, transmit RFI şi Reuters. Tranzacţia evaluează Carrefour China la 1,4 miliarde de euro (1,59 miliarde de dolari), inclusiv datoria, şi ar urma să se finalizeze până la sfârşitul acestui an, în funcţie de obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare, a informat retailerul francez.
Carrefour China operează 210 hipermarketuri şi 24 de magazine de proximitate. Anul trecut, vânzările au scăzut cu 5,9%, la 4,1 miliarde de euro. Cel mai mare retailer din Europa este prezent pe piaţa chineză din 1995, dar în ultimii ani mai multe multinaţionale au ieşit din China, din cauza încetinirii creşterii. În urma tranzacţiei cu Suning.com se încheie şi negocierile preliminare derulate de Carrefour cu gigantul chinez Tencent privind o potenţială vânzare a unei participaţii minoritare la subsidiara din China. 'Discuţiile care au început în ianuarie 2018 privind vânzarea unei participaţii minoritare la Carrefour China către Tencent s-au încheiat. Totuşi, rămâne în vigoare parteneriatul strategic cu Tencent', a declarat un purtător de cuvânt al retailerului francez.
Reprezentanţii Tencent nu au comentat informaţia. În urma finalizării tranzacţiei, Carrefour rămâne cu o participaţie de 20% în afacere şi două din cele şapte locuri în Consiliul de supervizare al Carrefour China. Suning este o importantă platformă de comerţ electronic, având o reţea de peste 8.882 de magazine în mai mult de 700 de oraşe. Şi rivalii Carrefour se confruntă cu dificultăţi în afacerile lor din China. În 2013, grupul britanic Tesco a renunţat să meargă singur în China, unificându-şi afacerile cu cele ale unei companii de stat în schimbul unei poziţii de partener minoritar.
În 2016, grupul american Wal-Mart şi-a vândut magazinul online din China în schimbul unei participaţii la JD.com, a doua mare firmă de e-commerce din China. În sfârşit, anul trecut, gigantul chinez Alibaba a preluat o participaţie la Sun Art, principalul operator de hypermarketuri din China, companie la care grupul francez Auchan este principalul acţionar. În ianuarie, Carrefour a dezvăluit un plan care vizează reducerea costurilor şi a numărului de locuri de muncă, majorarea investiţiilor în e-commerce şi încheierea unui parteneriat în China, în ideea de a stimula profitul şi veniturile pentru a putea concura cu distribuitorul online Amazon. În România, Grupul Carrefour numără 303 magazine, dintre care 32 de hipermarketuri 'Carrefour', 218 supermarketuri (203 magazine 'Market' şi 15 magazine 'Express Orange'), 42 magazine de proximitate 'Express', 10 magazine de proximitate 'Contact' şi un magazin de comerţ online.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci