Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă într-un editorial pentru "EVZ", analizând atacurile lui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai şi lui Raed Arafat că preşedintele "face în ultimul timp greşeli peste greşeli, se comportă ca o navă în derivă şi ca o locomotivă care trage înapoi".
"Transformarea regelui Mihai, care în numeroase sondaje din ultima vreme s-a impus detaşat ca românul cel mai mare dintre contemporani, într-un trădător al intereselor naţionale, iar acum prezentarea lui Raed Arafat ca <marele duşman> al reformei sănătăţii face să te întrebi dacă preşedintele a epuizat chiar toată lista adversarilor săi, reali sau imaginari, şi nu mai are pe cine să atace. Numai dispariţia oricărui instinct de conservare, ca şi a oricărei consilieri de bun simţ îl poate face pe cineva să atace atât de nesăbuit valorile sigure, luminoase, încă nepătate ale poporului din care face parte. Dacă Mihai şi Arafat sunt duşmani şi trădători, cine mai este, în ochii preşedintelui, curat? Avem oare încă un conducător <pe care poporul nu-l merită>?", scrie el, adăugând că în ambele cazuri Băsescu a avut o "ieşire umorală, inexplicabilă şi impardonabilă din punctul meu de vedere".
De asemenea, Cărtărescu respinge teoria preşedintelui că SMURD este creaţia mai multor oameni, nu doar a lui Arafat. "Serviciul SMURD a fost, de la înfiinţarea lui, una dintre extrem de puţinele certitudini din viaţa noastră. Şi este o uriaşă dovadă de ingratitudine să nu-i recunoşti medicului Arafat meritul creerii şi coordonării sale, vorbind numai despre <banii populaţiei>. Nu am uitat vremurile în care Traian Băsescu, ministru al transporturilor, punea la fiecare capăt de pod şi pe fiecare petic de drum reabilitat inscripţia <Aici sunt banii dumneavoastră>. L-aş întreba acum: unde sunt şoselele României? Unde sunt noile tronsoane ale metroului bucureştean? Unde este, după 21 de ani, infrastructura de care- am fi avut atâta nevoie? Bani au fost, banii smulşi şi azi din buzunarele noastre printr-unul dintre cele mai fanariote sisteme fiscale care-au funcţionat vreodată la noi. Atunci ce a lipsit? Nu cumva a lipsit un Raed Arafat? Nu cumva lipseşte câte un Raed Arafat în toate instituţiile şi serviciile publice din România? Nu cumva în locul <băieţilor şmecheri> din toate regiile ar trebui să vină oameni competenţi şi devotaţi asemenea medicului Arafat pentru ca acestea să funcţioneze?", mai spune scriitorul. El mărturiseşte că dacă n-ar fi fost Raed Arafat, tatăl său nu mai era astăzi în viaţă şi crede "că fiecare familie din România are o asemenea experienţă", iar "câţi oameni îi datorează viaţa, direct, fără nici un fel de artificii statistice, acestui om cred că nici nu se poate estima".
"Preşedintele Băsescu face în ultimul timp greşeli peste greşeli, se comportă ca o navă în derivă, fapt care, dacă nu mai poate afecta destinul său politic, încheiat oricum o dată cu mandatul, afectează dreapta românească şi partidul pe care l-a creat cândva, PDL-ul. Locomotiva a rămas la fel de energică, dar şi-a inversat mersul: acum trage înapoi cu aceeaşi forţă cu care odată împingea înainte. Cine nu observă acest lucru, îl va observa când va fi prea târziu", concluzionează Mircea Cărtărescu.
Citește și:
Pora demontează minciunile lui Băsescu despre Arafat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News