O carte care vă va aduce aminte de numeroase cazuri celebre de dispariții și din România. Cazul de la Caracal, Elodia și nu numai, toate pot fi regăsite în dispariția celei mai iubite tinere din Islanda.
Statisticile arată, de obicei, că în perioada sezonului rece europenii se încălzesc cu cărți de suspans. Nimeni nu-și poate explica de ce, dar DC News vă pune la dispoziție una dintre cărțile excepționale ale literaturii de suspans - și culmea, chiar de la nordici.
„Reykjavík” este titlul cărții de azi, un roman ce poartă numele capitalei Islandei, iar parcurgerea ei nu este una ușoară - nu este ușor să-ți stăpânești suspansul și să fii nevoit să lași această poveste din mână când chiar ai ceva important de făcut.
Pentru un cititor amator, ea poate fi parcursă destul de repede, poate chiar și într-o săptămână.
Autorul nordic emblematic pentru literatura de suspans, Ragnar Jónasson, a reușit o nouă performanță cu cel mai nou roman polițist. Ineditul nu vine prin faptul că e o nouă poveste scrisă de autor, ci de faptul că este scrisă în colaborare cu prim-ministrul Islandei - Katrín Jakobsdóttir, de numai 47 de ani.
Islanda este cunoscută pentru „toată lumea cunoaște pe toată lumea”, iar PM-ul acestei țări se bucură de destul de multă apreciere.
Probabil mulți dintre oameni s-au întrebat „ce caută un politician să scrie o carte cu unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai literaturii de suspans nordice?”, iar răspunsul e simplu: solidaritatea în fața celui mai sinistru caz de omor din istoria recentă a Islandei.
În Islanda nu se întâmplă prea multe lucruri, mai ales nu lucruri de impact dureros, tocmai de aceea, cazul unei tinere din 2017 a zguduit din temelii societatea de pe insula vulcanică, atunci când a dispărut de pe una dintre cele mai populate străzi din capitala insulei. Dispariția sa a mobilizat mii de voluntari și a stârnit cea mai mare operațiune de căutare din istoria țării.
Cineva ar putea spune că e chiar emoționant, faptul că mii de oameni care se oferă voluntari, împreună cu autoritățile, pleacă în căutarea lui Birna Brjánsdóttir, o fată de 20 de ani găsită moartă pe o plajă din Islanda.
Cine citește detaliile acestui caz, care a inspirat până și literatura nordică, s-ar putea spune că nu e foarte departe de cazurile chiar mai recente de dispariții „ciudate” din România: Cazul de la Caracal, Elodia și multe altele.
Deși inițial ai crede că romanul „Reykjavík” este o re-relatare a cazului real, autorii surprind puternic și te prind împotriva voinței tale într-o lume imersivă, lăsând la finalul romanului impresia că durerea provocată de dispariția unei fete iubite de o națiune întreagă a născut o inspirație atât de autentică.
Unul dintre atuurile cărții este dat de „suferința” autentică pe care cei doi te fac să o trăiești din plin - durerea părinților care își pierd copilul și despre care nu au să afle cu adevărat ce s-a întâmplat; care nu-l pot înmormânta creștinește.
De la cap la coadă, „Reykjavík” pune în perspectivă diferite unghiuri, munca de investigație fiind una cât se poate de creativă. Și, culmea, investigația este făcută de jurnaliști care ajung la limita legalității doar pentru a aduce la lumină adevărul dureros.
Puterea politică, influența unor oameni de afaceri, contrastul unei societăți bogate versus sărace, voința și dorința de „a da lovitura” profesional sunt alte aspecte puternice pe care le veți simți din plin pe parcursul acestei cărți. Frumosul este dat de faptul că autorii au avut grijă să nu divulge totul din prima, fiecare capitol fiind o „lovitură” pentru cititor, făcându-te să nu te poți opri din citit „de curiozitate”.
Un alt punct inedit al romanului îl reprezintă „mișcarea” unui om politic, în cazul de față PM-ul Islandei, care a fost afectat de dispariția unei tinere chiar când își începuse mandatul și care, în memoria lui Birna, a avut inițiativa de lăsa o scriere care trece testul timpului.
Faptul că inspirația acestui roman de suspans provine din suferința reală a unei întregi națiuni, transpusă atât de personal și intim, conferă „Reykjavík” un loc special pe rafturile librăriilor.
La nici două luni de la apariția sa, editura Crime Scene Press din România a reușit să pună „Reykjavík” pe rafturile românilor. Cartea e „caldă”, și de aceea, vă invităm să intrați în lumea tumultuoasă a misterului oferit de durerea colectivă a unei națiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu