Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Universitară vă invită la o dublă lansare de carte, joi, 20 iunie 2019, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
Este vorba despre „Cartea cu scenarii", autori Ioan Carmazan, Olimpia Stavarache, Mirel Talos, Ionel Udrescu, Emanuel Mihai Udrescu, și „Anul de grație", autor Cristian Tiberiu Popescu. Invitați să rostească un cuvânt sunt Horia Gârbea, Vlad Leu, Mirel Taloș, Ioan Cărmăzan și Cristian Tiberiu Popescu.
„Cartea cu scenarii" aduce în prim-plan scenaristul. Există permanent un conflict între regizor și scenarist pentru impunerea opțiunilor și soluțiilor artistice și ideologice. „Atare lupta pentru întâietate a fost câștigată de-a lungul timpului în proporție zdrobitoare de regizor – și de fapt regizorul nici nu se apucă de lucru până nu-l îngenunchează pe scenarist. Vorbește despre această luptă și Andrei Tarkovski, deopotrivă regizor și teoretician: «Când regizorul primește scenariul și începe să lucreze pe el, atunci se dovedește că scenariul, de parcă nici n-ar fi fost profund ca sens și fidel scopului pentru care a fost creat, începe inevitabil să se schimbe. Nu va cunoaște niciodată transpunerea pe ecran perfectă, textuală, cuvânt cu cuvânt. Întotdeauna se produc anumite deformări. De aceea munca scenaristului cu regizorul se transformă, de obicei, în luptă și conflicte. /.../ În cinematografia actuală, regizorul tinde tot mai mult să devină autor și este ceva firesc», scrie în cuvântul său despre carte Cristian Tiberiu Popescu.
În afară de scopul ei artistic propriu-zis, cartea de față se înscrie într-un potențial demers pentru dreptul de recunoaștere a scenariului de film ca gen literar de sine stătător. Cartea se deschide cu Ioan Cărmăzan, „Timișoara sau Farmecul discret al înstrăinării", după nuvela „Zâna de pe Mureș" de Bata Marianov; urmează „Abur", pe care Ioan Cărmăzan îl semnează împreună cu Olimpia Stavarache; „Forța inocenței" de Mirel Taloș și „Mesagerul" de Ionel și Emanuel Mihai Udrescu.
Cristian Tiberiu Popescu, autorul celei de-a doua cărți, „Anul de grație", este poet, istoric, critic literar și dramaturg. Dintre volumele publicate menționăm: „Ioana III" (scenariu radiofonic) – premiera 1991; „Golgota de toamnă" (scenariu radiofonic) – premiera 1992; „Fetele" (roman), 1997; „Căruța cu copii" (povestiri), 1999; „Eminescu. Antiteză", 2000; „Micul arbore Sephiroth" (proză), 2000; „Imnurile către Dulcinea sau Cele 12 zodii ale lui Don Quijote" (versuri), 2000; „Istoria mentalității românești", vol. I , Editura Universal Dalsi, 2000; „Și mai potoliți-l pe Eminescu!" (teatru) – premiera la T.N.B., 2000; „Iubirea" (teatru) 2000; „Agdistis" (scenariu radiofonic) – premiera 2001; „Judecățile" (scenariu radiofonic) – premiera 2002; „Cloșca cu puii de aur" (roman), 2000; „Pictorul și fratele lui" (scenariu radiofonic) – premiera 2004; coautor la „Filosofia greacă până la Platon", 1985.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunță MNLR într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu