Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a fost invitat la emisiunea „De ce citim" de pe DC News, unde a vorbit despre una dintre cărțile pe care le-a citit și care l-a marcat.
Vasile Bănescu susține că "Partea Diavolului", o carte scrisă de scriitorul elvețian Denis de Rougemont, l-a marcat.
"O carte care îmi vine în minte și care m-a marcat, apropo de răul din jurul nostru, de faptul că ne explicăm de ce este atâta rău în jur și de ce se surpă multe în jurul nostru și în viața noastră, şi pe care am citit-o mai demult, pe care am recitit-o ulterior, aparține unui scriitor și gânditor elvețian - Denis de Rougemont se numește "Partea Diavolului".
Să citim, să recitim această carte, sper să se mai găsească. Este o carte în care autorul pornește de la un gând al marelui poet Baudelaire: cea mai rafinată strategie a diavolului este să te facă să crezi că el nu există și atunci el are câmp deschis de acțiune asupra ta. Omul de azi, omul modern, zâmbește ironic dacă îi vorbești despre Diavol. Diavolul există, iar strategia lui i-a reușit, se pare, în legătură cu foarte mulți care nu mai cred în existența lui. Partea Diavolului este una care nu trebuie neglijată, este reală și este prezentă în viața noastră. Este o carte pe care o recomand", a spus Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Totodată, Vasile Bănescu a spus și de ce este important să citim.
"Să citim, pentru că altfel ne năclăim lăuntric. Pentru că cititul, lectura, are inclusiv o dimensiune igienică. Citind, în primul rând putem trăi mai intens, putem călători în timp, în trecut sau în viitor, putem să descifrăm mai bine după ce citim lumea din jurul nostru, putem să aflăm mai multe despre ceilalți, despre noi, despre gândirea umană care este fascinantă. Nu există vreun motiv pentru care să nu citim, deci toate celelalte sunt atât de numeroase încât nu le pot eu enumera acum", a mai spus Vasile Bănescu.
Denis de Rougemont a fost un gânditor, scriitor și filosof elvețian, cunoscut în special pentru contribuțiile sale în domeniul filosofiei politice, culturii și iubirii. S-a născut pe 8 septembrie 1906 în Satigny, Elveția și a decedat pe 6 decembrie 1985 în Geneva, Elveția.
De Rougemont a fost un intelectual prolific și multidisciplinar, abordând o gamă largă de subiecte. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este "L'amour et l'Occident" (Iubirea și Occidentul), publicată în 1939. Această carte analizează evoluția conceptului de iubire în cultura occidentală și explorează impactul pe care l-a avut individualismul modern asupra relațiilor interumane.
El a promovat ideea unei "uniuni sacre" între bărbați și femei, în opoziție cu conceptul de iubire romantică și pasională promovat de cultura modernă. De Rougemont a susținut că iubirea autentică implică o relație profundă și durabilă, care se bazează pe devotament și pe o legătură spirituală între parteneri.
În afară de lucrările sale despre iubire, Denis de Rougemont a scris și despre filosofia politică, istorie și cultură europeană. A fost un critic al integrării europene și a propus o viziune a Europei ca un moștenitor al tradițiilor culturale și spirituale ale continentului.
Opera și ideile lui Denis de Rougemont continuă să fie studiate și dezbătute în prezent în domeniile filosofiei politice, sociologiei și studiilor culturale, conform Chat GPT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News