Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" a demarat o serie de acţiuni de protest, la nivel naţional. Sindicaliștii revendică blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat şi modificarea Legii privind deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.
Cartel Alfa amenință cu declanşarea unui conflict social de amploare dacă Executivul menţine propunerea de transfer al taxelor sociale în propunerea de buget pentru 2018.
"Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecinţele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul şi reprezentanţii acestuia (patronii şi angajatorii). Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuţii angajatori, 13,35% contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie - în baza principiilor solidarităţii, responsabilităţii sociale, echităţii, statuate de convenţiile OIM şi de tratatele şi reglementările EU - asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători. Transferul integral al contribuţiilor în sarcina lucrătorului va debalansa acest echilibru şi va pune o presiune nejustificată pe umerii angajaţilor. Astăzi, angajatul plăteşte contribuţii sociale 16,5% şi impozit pe salariu - 16%. De la 1 ianuarie 2018, salariatul va plăti contribuţii sociale - 35% şi impozit pe salariu 10%. Angajatorul plăteşte azi contribuţii sociale - 22,75%, de la 1 ianuarie 2018 va plăti - 0%", atrage atenţia CNS 'Cartel ALFA'.
Potrivit sursei citate, principalele efecte negative suportate de lucrători vor fi scăderea veniturilor nete din muncă, eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desfiinţarea fondului de şomaj şi scăderea sustenabilităţii sistemului public de pensii prin reducerea valorilor contribuţiilor la Pilonul I de pensii, de la 31,3% în 2008 la 18,3% din total contribuţii.
[citeste si]
"Lipsa unui mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior în sarcina angajatorului, pentru salarii care depăşesc salariul minim, va duce la reducerea venitului net sau ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contribuţii sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2.600 de lei, salariatul va pierde până la 302 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net. În sistemul bugetar, creşterea de 25% de la 1 ianuarie 2018, reprezintă, în condiţiile acestui transfer, doar 4,26%", susţin sindicaliştii.
În ceea ce priveşte eliminarea completă a contribuţiei pentru accidente de muncă şi boli profesionale, Cartel ALFA subliniază că acest lucru înseamnă de fapt lipsa totală de răspundere a companiilor pentru organizarea locurilor de muncă în condiţii normale pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor (în contradicţie cu Legea 319/2006 privind sănătatea şi securitatea în muncă), în condiţiile în care calitatea locurilor de muncă în România este dintre cele mai scăzute din UE, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu