Cartel pentru a bloca accesul clienţilor la împrumuturi. Adrian Negrescu, sfaturi pentru români: Ce trebuie să știe clienții în momentul de față

Cartel pentru a bloca accesul clienţilor la împrumuturi. Adrian Negrescu, sfaturi pentru români: Ce trebuie să știe clienții în momentul de față / Foto: Pixabay
Cartel pentru a bloca accesul clienţilor la împrumuturi. Adrian Negrescu, sfaturi pentru români: Ce trebuie să știe clienții în momentul de față / Foto: Pixabay

Băncile ar fi făcut cartel pentru a bloca accesul clienţilor la împrumuturi. Adrian Negrescu a spus ce trebuie să știe clienții în momentul de față.

Publicitate

Consiliul Concurenței suspectează că băncile au făcut cartel pentru a bloca accesul clienţilor la împrumuturi. Instituţiile bancare ar stabili discreţionar scorul de credit. Din această cauză, mulţi români nu sunt eligibili şi nu pot lua un împrumut, chiar dacă au salarii bune. Scorul de credit, numit şi FICO, se bazează pe istoricul nostru de creditare, dar în aceste cazuri el ar fi diminuat atunci când solicitantul apelează la mai multe bănci.  În momentul în care un client se adresează mai multor bănci ca să obțină o ofertă mai bună scorul respectiv este afectat și așa persoana nu ajunge să primească o refinanțare sau să ia un credit nou.

Adrian Negrescu: Ce trebuie să știe clienții în momentul de față

Scorul FICO se calculează în funcție de creditele în derulare, durata lor, întârzierile la plată și alți indicatori, precum numărul de interogări făcute către Biroul de Credit. Expertul economic Adrian Negrescu a vorbit despre acest subiect la Antena 3 CNN.

"Băncile nu vor să-și piardă clienții și sunt bănci care refuză refinanțările. De ce? Pentru că scopul lor este să facă bani, dacă țin clienții captivi și si nu pleacă la alte bănci însemnă că fac bani în continuare. Ce trebuie să știe clienții în momentul de față de scorul ăsta. În primul rând să își plătească la timp ratele, 35% din istoricul ăsta e făcut de istoricul de plată adică dacă ți-ai plătit la timp în fiecare lună ratele la bancă. Apoi contează foarte mult veniturile.

Dacă ai venituri de peste 8.000 de lei pe lună da, te poți refinanța. Suma asta, într-adevăr, ridică semne de întrebare de ce ei nu primesc refinanțări. Iar pe de altă parte, dacă vrei într-adevăr să scapi din rata asta foarte mare pe care o ai de plătii, uită-te foarte atent în piață pentru că sunt foarte multe oferte de la bănci și cere sprijin unui expert în domeniu adică a unui consultant pe zona de creditare ca să scapi de acel semnal de alarmă", a spus Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel