Cartianu face jocurile Puterii și ale Securității, susține istoricul Adrian Niculescu

4
4

Mai multe publicații și televiziuni au declanșat o campanie de ”restituiri” istorice privind momentul decembrie 1989. Miza nu este una științifică, susține istoricul Adrian Niculescu, ci mai degrabă politică. Conștient sau nu, jurnaliștii fac jocurile actualei Puteri. Prin denigrarea Revoluției sunt atacați actorii acelor zile și  mai ales Ion Iliescu, ceea ce servește intereselor PDL. România Liberă, Evenimentul Zilei sau Adevărul au poziții similare, dând imaginea unui atac concentric, orchestrat, pentru demolarea ideii de revoluție. Tinerii sunt vizați de această campanie, dar se mizează și pe memoria scurtă a celor care au trăit momentul decembrie 1989, crede Adrian Niculescu. Pornită de Ion Cristoiu și preluată Grigore Cartianu, ”contra-revoluția” a atras elemente ale fostei Securități, oameni de presă, cum se prezintă Cornel Mihalache, de la EvZ, informatori, ca Alex Mihai Stoenescu, nostalgici, dar și propagandiști politici, a declarat pentru De Ce News istoricul Adrian Niculescu. Refugiat în Franța, în 1983, Niculescu a revenit în țară după 1989 și susține cursuri de politologie la SNSPA.  

Campania de denigrare a momentului revoluționar a mai fost folosită, în perioada 1992-1996, când Convenția Democratică, aflată în opoziție, a căutat să atace regimul Iliescu pe orice cale. Reîncălzirea subiectului ar arăta că actuala Putere apelează la toate metodele și atacă toate publicurile, pentru a eroda încrederea în Opoziție și a rămâne la guvernare. Mai mult, mesajul că poporul român nu e în stare să-și schimbe singur conducătorii, că nu poate să se revolte, cade bine unui regim care ignoră voința populară.

-Vi se pare că presa încearcă să rescrie istoria sau să o restituie?

-Am sentimentul unui atac concentric, orchestrat și bine pus la punct, de tip contra-revoluționar, aș putea spune,  împotriva ideii de revoluție. S-au lansat, de fapt s-au relansat, sintagme gen loviluție, lovitură de stat, ba chiar război civil. Cristoiu îi spunea, în 1992, bulibășeală. Extrem de murdar, incalificabil este să spui că a fost război civil, ceea ce presupune două tabere. Adică jumătate din populație a fost de partea lui Ceaușescu, ceea ce este aberant. Scenariile lui Cartianu sunt abracadabrante.

-Cine ar coordona campania?

-Denigrarea revoluției este un act eminamente partizan, care pornește din România, nu din afară, din interese politice partizane. Se încearcă acreditarea ideii că nu a fost nimic în 1989, doar o luptă la vârf pentru putere, că poporul nu a avut niciun rol, deci e incapabil să se revolte...Mesajul e adresat tinerilor, dar se bazează și pe fenomenul memoriei scurte a oamenilor obișnuiți, care, preocupați de alte probleme, înghit orice dezinformare.

-Cui folosește?

-Mai mult ca sigur Puterii actuale. Atacându-se revoluția, se atacă nucleul din jurul lui Ion Iliescu. Convenția Democratică a mai folosit aceată metodă în perioada 1992-1996, când se agăța de orice temă ca să lovească în regimul Iliescu. Dar trebuie să îi numim pe cei care atacă ideea de Revoluție. Este, în primul rând, Grigore Cartianu, din ziarul lui Dinu Patriciu, Adevărul, care etalează câteva volume și face afirmații de o gravitate extremă pe acest subiect. Ion Cristoiu, care continuă ceea ce a făcut în 1992, la Evenimentul, dar și ziarul România Liberă. Mai nou, un domn numit Cornel Mihalache oferă, de o săptămână, articole uriașe în Evenimentul Zilei. Nu-l știam, nu știu ce operă istorică a scris, aud că se legitimează ca om de presă! Să nu-l uităm pe Alex Mihai Stoenescu, care, potrivit revistei 22 și  lui Neculai Constantin Munteanu, este în topul informatorilor Securității.

Traian Băsescu a văzut Revoluția la televizor

-Nu cumva e doar o campanie de presă care urmărește audiența, în aceste zile fără subiecte de altă natură?

-În mod sigur este o campanie, la care participă câteva medii și pare o campanie coordonată. La aceasta se agregă șobolanii fostei Securități, diferite persoane care, cel puțin declarativ, se pretind anticomuniști, dar și nostalgicii comunismului, nemulțumiții, frustrații, plus și cei care au interese politice, adică propagandiștii actualei Puteri. Uitați-vă la ce ziare participă: EvZ, România Liberă, Adevărul...toate sunt percepute ca făcând jocurile regimului Băsescu. Cartianu e un cunoscut portocaliu. Nu am certitudinea, dar coincidențele sunt prea mari, între cei care susțin actuala Putere și cei care atacă Revoluția. Puterea actuală a înțeles să denigreze Revoluția. Traian Băsescu, chiar, a recunoscut că a văzut revoluția la televizor. El era demnitar, de rang inferior, e drept, ceva la nivelul unui subsecretar de stat, la navigație civilă.  

-Este aceasta o temă de actualitate, cu care s-ar putea schimba opțiunile de vot?

-Discreditarea se face după principiul ”dezinformează, dezinformează, tot va rămâne ceva”. Nicio fracțiune de posibil electorat și nicio manevră nu trebuie desconsiderate. Altfel, tema adevărului despre revoluție este contraproductivă. În orice librărie există studii ale istoricilor, nu e nevoie de campania lui Cartianu. De fapt, care e adevărul? Adevărul este că am intrat în NATO și UE, iar acest lucru nu era posibil fără ieșirea românilor în stradă. Noi, cei din exil, nici nu mai speram așa ceva. Iar despre ritmul integrării în lumea occidentală, ce să mai vorbim? Eram fericiți dacă s-ar fi făcut în 30-50 de ani și am ajuns acolo în 17 ani.

Citește și:

De ce pleacă Andrei Pleșu de la Adevărul

Dinescu îi cere lui Patriciu demiterea lui Cartianu

Grigore Cartianu în echipa lui Radu Moraru la Nașul Tv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel