România poate arunca în aer banii care vin gratuit de la UE, făcând scut în jurul pensiilor speciale.
A treia tranșă din PNRR s-ar putea bloca în pensiile speciale. Analistul politic Bogdan Chirieac a punctat, în emisiunea de astăzi de la DCNews, Miercurea Neagră, că ”sunt 15 miliarde cadou pe care ți le dă UE ca să te dezvolți- 15 miliarde! e strigător la cer - și 15 miliarde ți le-a dat împrumut cu 0,5% dobândă pe 30 de ani, în condițiile în care dobânda la care se împrumută statul român acum pe piață în euro se apropie de 10%. Ei ți-au dat cu 0,5% și pe 30 de ani. Renunțăm la tot PNRR-ul ca să salvăm pensiile speciale? Vă întreb, că e o mare dilemă”. Analistul politic a adăugat că ”din cauza asta sunt și probleme cu rotativa, că PSD nu ar vrea să-și asume, domnul Ciucă nu știe cum să facă și ce să facă, pentru că ar da cartoful fierbinte... Dom`le, dar când Ghinea a făcut PNRR-ul, atunci de ce nu a avut nimeni nicio apăsare? Cum explicați?”.
”Mi-e foarte greu să cred că PNL, care era împreună cu USR la vremea respectivă, deci cu Ghinea ministru, nu au reușit să se impună, nu au reușit să ia deciziile în conformitate cu nevoile celor pe care-i reprezentau. (...) Domnul Ciolacu, te pregătești să fii premier, cu acest cartof fierbinte pe care ți-l pune dl. Ciucă în brațe. Cu acest cartof fierbinte, lasă meciurile de fotbal, te urci în avion, te duci la Comisie, la nivelul pe care-l ai, spui Dom`le, devin premier peste trei luni, vrei să ai de-a face cu mine sau vrei să batem pasul pe loc și să vă dăm înapoi și ce n-am încasat și ce mai jupuim de oamenii pe care, anul viitor, îi vom pune să ne voteze” a spus jurnalista Diana Tache.
Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că reforma pensiilor speciale (jalon 215) nu este cuprinsă în cea de-a doua cerere de plată, dar va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plată.
”Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii, şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, se menţionează în precizările CE.
De asemenea, reprezentanţii Comisiei subliniază că pentru toate ţintele şi jaloanele incluse în PNRR există un dialog constant între autorităţile române şi Comisia Europeană, însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autorităţile transmit o cerere de plată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News