Cartofii Bombay sunt perfecți pentru perioada în care se ține post.
Ingrediente
- 8-10 cartofi medii (curățați și tăiați cubulețe)
- 1 ceapă tocată
- 1 linguriță turmeric
- 2 lingurițe pastă/praf de curry
- 2 lingurițe semințe de muștar
- 2-4 lingurițe ulei (de rapiță, de preferat)
- sare și piper după gust
Cum se prepară
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Într-un vas mare, pune cartofii la fiert, împreună cu sare, piper și turmeric (adaugă înainte să aduci cartofii la fierbere), potrivit retete.unica.ro. După ce dau în clocot, mai lasă-i pe foc încă 5 minute. Scurge cartofii de apă și amestecă-i cu ingredientele rămase (asigură-te că îi „îmbraci „bine în condimente). Pune-i într-o tavă mare care nu lipește, mai adaugă sare și piper (dacă simți nevoia) și dă-i la cuptor 30-40 de minute.
Citește și:
Colțunași de post. Rețeta delicioasă
Ingrediente
Aluat
250 gr făină albă (tip BL55)
130 ml apă
1/2 linguriţă rasă sare
Umplutură
500 gr cartofi făinoşi (pentru piure)
2 cepe
1/2 ardei gras roşu
1/4 legătură pătrunjel
5 linguri ulei
sare, piper
Cum se prepară
Se pune făină într-un bol şi se face o gaură în mijloc. Acolo se adaugă sarea şi apă. Se trage treptată faina peste apă, amestecând cu degetele până aluatul se leagă, potrivit e-retete.ro. Se frământă aluatul cu mâna până e omogen. Eu l-am frământat vreo 2-3 minute cu mâna şi apoi în maşina de pâine pe programul de frământat de 13 minute. Exclusiv cu mâna, frământaţi-l măcar 10 minute.
Se pune aluatul pe masa de lucru dată cu făină şi se acoperă cu un bol. Se lasă să stea măcar 30 minute. În acest timp se pun cartofii (curăţaţi şi tăiaţi cuburi) la fiert în apă cu sare. Ceapaa şi ardeiul se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o tigaie largă şi se pun legumele. Se dă focul mic şi se călesc până ceapa devine moale şi începe să devină aurie (cca 30 minute). Amestecaţi rar în tigaie.
Când cartofii sunt fierţi, se scurg şi se strivesc ca pentru piure. Se adaugă jumătate din ceapă şi ardeiul călite, având grijă să puneţi şi puţin ulei, astfel încât piureul să nu fie uscat. Se adaugă pătrunjel tocat fin şi se amestecă.
Se împarte aluatul în bucăţi cu care puteţi lucra uşor. Pe masa dată cu făină se întinde aluatul foaie subţire. Cu un pahar de 6 cm diametru (eu mi-am folosit formă de ravioli) decupaţi cercuri din aluat. Resturile de aluat se frământă şi se întind iar, până îl terminaţi. Puneţi pe fiecare disc câte 1 linguriţă de umplutură. Sigilaţi umplutura înăuntru, apăsând bine de jur împrejurul ei. Veţi obţine o semilună. Aşezaţi colţunaşii formaţi pe hârtie de copt presărată cu puţină făină.
Se pune o oală mare cu multă apă, sare şi o foaie de dafin la fiert. Când fierbe, daţi focul pe mic, astfel încât apa să clocotească doar uşor. Se pun colţunaşii în apă (nu-i înghesuiţi, ca să nu se lipească între ei; fierbeţi-i în ture) şi se fierb 3 minute după ce s-au ridicat la suprafaţă (cca 5-6 minute în total).
Se scot colţunaşii într-un bol şi se stropesc cu ceapă şi ardei călite. Când nu e post, se poate adăuga şi smântână.
Vezi și: Potica, rețeta de cozonac sloven. Va fi "vedeta" de pe masa de Crăciun!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News